Západočeská pobočka

Tečný zákryt v Západních Čechách

V časných ranních hodinách z 9. na 10. listopadu (2:53 UT) projde jižní hranice tečného zákrytu necelých 30 km jižně od Plzně. V případě jasného počasí je výjezd naplánován do oblasti v okolí Žižkov.

K úkazu dojde mimořádně vysoko nad jižním obzorem (A=172°; h=67°). Měsíc ve fázi mezi úplňkem a poslední čtvrtí (osvětlení Měsíce=75%-) se ke hvězdě 79243 (7,3 mag) přiblíží svým jižním neosvětleným růžkem (CA=7,9S). Z výše uvedených parametrů program Occult určil za dostatečnou minimální velikost dalekohledu o průměru objektivu 150 mm.

Mapa

Pozorovací linie byla vytipována mezi vesnicemi Jarov a Čepice, mezi nimiž leží Žinkovy. Pozorování je o to důležitější, že dotčený profil měsíčního okraje není přesně znám. Liší se údaje Wattových tabulek a následné výsledky pozorování. Proto pokud bude jasné počasí a dostatek pozorovatelů s vhodnou technikou, je velice žádoucí do oblasti zákrytu vyjet.

Profil

Pokud máte chuť se pozorování zúčastnit je možno se hlásit na Hvězdárně v  Rokycanech nebo prostřednictvím Hvězdárny a planetária Plzeň.

Autor článku: Karel Halíř
Aktualizace: 7. 11. 2006

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti