Západočeská pobočka

Messierovský maratón 2011

Již od roku 2003 organizuje Hvězdárna v Rokycanech ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem Plzeň a Západočeskou pobočkou ČAS tzv. Messierovský maratón. Neváhejte a přijeďte i letos!


Maratón 2011

V roce 2011 připadá měsíční úplněk na 19. března, tedy na čas, který je pro pořádání Messierovského maratónu nejvhodnější. Vhodný čas kolem novů se dostává do již méně příznivých poloh 4. března či 3. dubna. Právě to je důvod proč jsme letošní „domácí“ Messier maratón z obvyklé týdenní délky rozšířili na celý měsíc. Pokusit se o co nejlepší výsledek máte tedy možnost od 1. března až do 2. dubna. V Rokycanech na hvězdárně se pak sejdeme v sobotu 2. dubna po poledni k vyvrcholení celé akce. Při našem snažení nám často situaci komplikuje nepřízeň počasí. Proto je pro účastníky maratónu připravován i další program. Na odpoledne 2. dubna (15 hod) je připravena přednáška ředitele Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy Ing. Marcela Grüna, s názvem „50 let od Gagarina“, která bude volně přístupná i široké veřejnosti.

Se západem Slunce pak už budou zúčastnění pozorovatelé vyhlížet nad západním obzorem první objekty Messierova katalogu a v průběhu noci se budou snažit překonat dosavadní rekord v počtu spatřených objektů, který činí 69 objektů. Jejich snaha by měla vyvrcholit v neděli za postupujícího svítání, kdy se dostanou do strhujícího finiše svého celonočního „běhu“.

Pro rok 2011 je zde ještě jedna novinka. Zúčastněným maratónským běžcům totiž nabízíme prostoje mezi hledáním jednotlivých messierovských objektů proložit i tělesy sluneční soustavy. Z planet to bude samozřejmě především Saturn, ale nezapomeňte ani na Merkur brzy večer případně Venuši za svítání. Ale nabídka je ještě bohatší. Na nebi bude k dispozici kometa 103P/Hartley, byť velice slabá. S menšími obtížemi naleznete také planetky hlavního pásu, respektive trpasličí planetu Ceres.

Setkat se můžeme také se sporadickými meteory a není ani vyloučeno, že zahlédnete přelétající družici ISS (3.4.2011; 1:58:00 UT; 16° E; -0,8 mag) či záblesk Iridia (2.4.2011; 19:07:03 UT; 26° N; -3 mag).

S východem Slunce bude pro každého z pozorovatelů, který překoná hranici 50 nalezených objektů, připraven speciální diplom. Nezbývá než si přát, aby nám v roce 2011 přálo počasí a dovolilo užít si naplno naši soutěž.


Na hlavní stránku Messierovského maratónu

Autor článku: Karel Halíř
Aktualizace: 25. 3. 2011

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti