Západočeská pobočka

Noc vědců 2009

V pátek 25. září se Západočeská pobočka České astronomické společnosti účastnila pátého ročníku Evropské noci vědců. Tradičně se naši členové rozjeli na dvě místa a to v Plzni do prostor Techmania science center a na Hvězdárnu v Rokycanech. V Plzni celá akce probíhala přímo v prostorách nově vzniklého science centra, kde měla stánek řada organizací, včetně hvězdárny a planetária Plzeň. Velkou změnou proti předcházejícím ročníkům bylo, že Západočeská pobočka zde neměla vlastní stánek, ale pouze zajišťovala přednáškovou činnost. Témata jednotlivých přednášek byla zvolena záměrně k významným výročím, jako bylo přistání lidí na Měsíci, nebo využití dalekohledu v astronomii.

Prvním přednášejícím byl Rostislav Medlín s příspěvkem o historii dalekohledu a jeho využití v astronomii. Po krátké přestávce, která byla vyplněná diskuzí s vývojáři ze Škodovky, se ujal slova ředitel hvězdárny a planetária Lumír Honzík, který popsal historii projektu Apollo a jeho úspěch prvního přistání lidské posádky na Měsíci. Posledním přednášejícím byl Miroslav Randa, který velmi poutavou formou připomněl, jak významnou roli sehrál dalekohled v pozorování Slunce a slunečních skvrn.

Celková návštěvnost přednášek byla velmi slušná, viz přiložené fotografie, pouze horší ozvučení samotných prostor kazilo dobrý dojem z celé akce. Více informací o naší druhé skupině naleznete na stránkách Hvězdárny v Rokycanech.

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 28. 10. 2009

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti