Západočeská pobočka

Dny vědy a techniky v Plzni 2009

Jménem svým, ale i jménem Západočeské pobočky České astronomické společnosti, si Vás dovoluji pozvat na čtvrtý ročník Dnů vědy a techniky v Plzni, který pořádá Západočeská univerzita v Plzni v termínu 18. - 19. 9. 2009. Stánek Západočeské pobočky České astronomické společnosti bude umístěn jako minulý rok v Šafaříkových sadech před budovou muzea. Kromě expozice ZpČAS zde najdete stánky H+P Plzeň, Hvězdárny v Rokycanech a Katedry obecné fyziky, se kterou naše pobočka dlouhodobě spolupracuje.

Letošní ročník se bude odehrávat především v duchu spojení 400+40+4, neboť přesně tolik let právě uplyne od událostí, na které budou zaměřeny expozice v jednotlivých stáncích.


Hvězdárna a planetárium Plzeň

Největším lákadlem na stánku bude zřejmě model rakety Saturn V včetně startovací rampy, který spolu s rozsáhlou výstavou připomene, že právě před 40 lety přistáli první lidé na Měsíci. Pokud podmínky dovolí, dojde i k několika startům modelů raket na tuhé pohonné hmoty. V dalekohledech bude opět možné, při jasné obloze, pozorovat aktivitu Slunce. Pro malé i velké bude připraven „Kosmonavigátor“ a pro ty nejmenší omalovánky a vystřihovánky.

obrázek
Západočeská pobočka ČAS

Stánku pobočky bude vévodit číslice 4, která připomene, že právě probíhá 4. ročník vědy v ulicích. Na čtyřech panelech bude možno zjistit, proč nastávají čtyři roční období, jaké jsou čtyři základní fáze Měsíce, které čtyři planety jsou terestrické a které čtyři měsíce planety Jupiter lze vidět i malým dalekohledem.

Pokud mladší návštěvníci správně poskládají čtyři strany čtyř papírových kostek s výše uvedenými tématy, získají nějakou malou sladkost.

Stejně, jako v minulých letech, budou mít zájemci možnost postavit si (a vlastnoručně odpálit) raketu na vodní pohon a shlédnout lety raket na různé další pohony.

obrázek
Hvězdárna v Rokycanech

Uvnitř stánku bude instalována výstava věnovaná 400 letům prvního použití dalekohledu pro astronomická pozorování. Nejenom pro děti budou připraveny skládačky otočné mapy oblohy, které si zájemci mohou složit ihned na místě.

K dispozici bude malý binokulárního dalekohled (zvětšení 25x, průměr objektivu 10 cm). Dle počasí se budou pozorovat objekty nebeské nebo pozemské.

Stejně jako loni bude možnost nechat si změřit reakční dobu (čas, který potřebujeme na reakci při změně) na simulátoru zákrytů hvězd Měsícem. Dokážete odhadnout, v jakých intervalech se pohybují běžné reakční doby? Pokud ne, přijďte si svoji reakční dobu změřit. Také se dozvíte, k čemu astronomové tento údaj potřebují.

obrázek
Katedra obecné fyziky

Na stanovišti před muzeem najdete také Katedru obecné fyziky pedagogické fakulty ZČU, kde budete mít možnost vyzkoušet si „Fyziku na vlastní kůži" Chcete být svědky funkčního modelu atomové bomby? Chcete si vyzkoušet na vlastní kůži, jaké je být fakírem? Máte rádi, když Vám vstávají vlasy (hrůzou)? Viděli jste už interaktivní učebnici fyziky? Tohle a mnoho dalšího najdete před muzeem v expozici Katedry obecné fyziky! Uvidíte spoustu zajímavých fyzikálních pokusů, mnohé si sami vyzkoušíte. Čeká na vás dílna "vyrob si sám" a soutěže o drobné ceny pro děti všech věkových kategorií.

obrázek

Na viděnou Josef Jíra předseda ZpČAS

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 20. 9. 2009

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti