Západočeská pobočka

Celooblohové video

Po vcelku dobrých zkušenostech z minula, bylo i při zatmění 22. července 2009 v Číně pořízeno celooblohové video.


I přístrojová sestava byla stejná. Kamera JVC GRD650E byla namířena na vypuklé zrcadlo a ručně zaostřena. Na rozdíl od zatmění v Rusku v roce 2008, byly tentokrát clona, expozice a vyvážení bíle ponechány automatické. Díky tomu je i během úplné fáze zatmění obraz viditelný.

Na prvním videu je necelých 10 minut dlouhá sekvence začínající 2 minuty před kontaktem T2 (začátek úplné fáze). Zajímavé je postupné tmavnutí a zesvětlování obrazu v průběhu úplné fáze zatmění. Načervenalý obzor je na začátku vidět na východní straně a ke konci úplné fáze na straně západní. Ze zvukového záznamu je možno sledovat změnu intenzity větru, který bohužel občas třese kamerou, i přes její poměrně pevné spojení se zábradlím na hrázi přehrady.



Na druhém videu je 60x zrychlený záznam průběhu zatmění. Vpravo běží světový čas (UT), vlevo se zobrazuje čas do nebo od začátku či konce úplné fáze zatmění. Záznam začíná v 00.35 UT a končí v 02.39 UT. Je vidět, že po celou dobu rušila pozorování průhledná vysoká oblačnost (cirrus) a nepravidelně přecházely střední altostratové mraky. Po celou dobu úplné fáze bylo možno Slunce pozorovat, ale fotografie jsou oblačností více či méně ovlivněny.

Na videu se i tentokrát podílela stejná sestava lidí a to M.Rottenborn (kamera, pořízení záznamu), K.Halíř (celooblohové zrcadlo) a J.Polák (střih, zmenšení, vložení času).


Další video - pohled na část skupiny během zatmění je umístěno na stránkách HaP Plzeň.


Zpět na hlavní stránku zatmění 2009.

Autor článku: Michal Rottenborn
Aktualizace: 8. 10. 2017

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti