Západočeská pobočka

Členitost měsíčního terénu

Slunce

Při pozorování prstencového zatmění Slunce lze pozorovat mnoho zajímavých jevů. Například si pozorovatel může všimnout, že měsíční okraj není dokonale kulatý, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale že je „hrbolatý“ od hor a údolí. To se při zatmění projevuje tak, že Slunce před tím, než vytvoří známý „prstýnek“ začne probleskovat nejdříve hlubokými údolími na okraji Měsíce a toto probleskování se postupně rozšiřuje, až vytvoří nad měsíčním okrajem tenkou linku, která je přerušena pouze nejvyššími vrcholky měsíčních hor, stínících slunečnímu světlu nejdéle. Po několika sekundách se již Měsíc posune natolik, že i tyto hory přestanou stínit a Sluce uzavře kruh kolem celého Měsíce.

Tato mozaika vznikla složením série šestnácti fotografií, pořízených v průběhu začátku úplné fáze prstencového zatmění. Je na ní dobře patrné, jak se v  krátké době na několik desítek sekund objeví na měsíčním okraji údolí, která se nakonec „slijí“, až vznikne celý kruh.


Technické parametry:

Autor: Ondřej Trnka

Datum: 3.10.2005 9:00:04 – 9:00:48 UT

Místo: Pueblo Acantilado, Španělsko

Objekt: Měsíc a Slunce

Přístroj: EFS refraktor ED 80 / 600 + 2x telekonvertor REVUE na montáži EQ6 , Baader solar filtr, Canon EOS 350D

Postup: 100 ISO, expozice 1/1000 s , RAW

Zpracování: konverze z RAW ,separace zeleného kanálu, převedení do černobílého režimu, vyříznutí slunečních srpků, seskládání do mozaiky, úprava kontrastu a jasu, ořez

Autor článku: Ondřej Trnka
Aktualizace: 2. 7. 2008

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti