Západočeská pobočka

Slunce v čáře H-alfa

Polarni zare

Únorový snímek z kalendáře ASTROFOTO 2021 Matúše Motla zobrazuje sluneční chromosféru, která je pro běžného pozorovatele prakticky nedostupná a vynikne pouze za použití speciálních filtrů nebo dalekohledů specifické konstrukce. Tento způsob pozorování sluneční atmosféry je velmi oblíbený, protože zobrazuje na „zdánlivém“ slunečním povrchu mnohem větší detaily, které jsou navíc velmi dynamické a pozorovatel tak v relativně krátkém časovém intervalu může pozorovat dech beroucí změny na slunečním kotouči.

Chromosféra Slunce tvoří úzkou vrstvu sluneční atmosféry mezi fotosférou a korónou. Samotné pozorování chromosféry je značně problematické a pouhým okem prakticky nemožné. Chromosféru můžeme pozorovat jedině za použití speciálních filtrů nebo dalekohledů specifické konstrukce či v průběhu úplného zatmění Slunce, kdy se při pozorování úplné fáze zatmění objeví na jejím okraji jako narůžovělý proužek. Fakt, že chromosféru nemůžeme pozorovat, je způsobený jasem fotosféry, která ji přezáří. Charakteristická narůžovělá až červená barva chromosféry je způsobena emisní čárou vodíku H-alfa. Samotná podstata vzniku emise je způsobena přeskokem elektronu ze třetí na druhou energetickou hladinu. Při tomto přeskoku v elektronovém obalu dojde k uvolnění energie ve formě fotonu s vlnovou délkou 656,28 nm, proto světlo přicházející z chromosféry má charakteristickou barvu. H-alfa patří jednoznačně mezi nejvýraznější čáry Balmerovy série čar. Chromosféra s tloušťkou necelých 3 000 km patří k nejslabší vrstvě sluneční atmosféry, ale pozorovatelné děje v chromosféře patří k těm nejdynamičtějším pozorovatelným jevům na Slunci. Kromě toho, že můžeme pozorovat oblasti kolem slunečních skvrn, můžeme pozorovat i různé protuberance, filamenty, spikule, sluneční erupce. Všechny tyto projevy sluneční aktivity navazují na jevy, které probíhají ve fotosféře tedy pod chromosférou.


Technické parametry:

Autor: Matúš Motlo
Místo: Bezovec, Slovensko
Datum: 1. 4. 2017, 16:00 SEČ(začátek expozice)
Objekt: Slunce v čáře H-alfa
Dalekohled: Lunt LS35Ha na montáži EQ-6, s kamerou ASI224MC
Zpracováno: Registax 6, NAFE, PS CC
Postup: Tri videá zložené a jemne zostrené v RegiStax 6. Potom som zložil všetky tri snímky v PS CC do mozaiky a zvýraznil protuberancie pomocou levelov. Ďalej som snímok zostril v špeciálnom programe NAFE od prof. Druckmüllera určenom na spracovanie snímkov zo sondy SDO, a zistil som že dobre funguje aj na amatérske zábery, dokonca lepšie než funkcia unsharp mask vo PhotoShope. Nakoniec som znovu použil PS CC a pridal snímku "život" pomocou umelých farieb.
Odkazy: další fotografie autora naleznete na http://www.astronom.cz/motlo/ nebo na serveru www.astrofotky.cz

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 2. 2. 2021

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti