Západočeská pobočka

Noc vědců 2008

Již po čtvrté se letos konala celoevropská akce s názvem Noc vědců. Cílem je přiblížit vědce a jejich práci společnosti a protože Západočeská pobočka České astronomické společnosti se zabývá také popularizací vědy (astronomie), nemohla při této příležitosti chybět.


V pátek 26. září se tak pobočka zúčastnila této akce na dvou místech, v Plzni, pod záštitou Techmania science center v areálu Škodovky u 5. brány a na Hvězdárně v Rokycanech (informace o noci vědců v Rokycanech naleznete na stránkách hvězdárny). V Plzni se kromě Západočeské pobočky ČAS objevila také H+P Plzeň a Katedra obecné fyziky fakulty pedagogické ZČU v Plzni. U stánku pobočky byla k vidění fotografická výstava „Vesmír jak ho známe i neznáme“. Návštěvníci si mohli prohlédnout například fotografie ze zatmění Slunce, Měsíce, komety, mlhoviny a galaxie. Na zvídavé otázky ze strany návštěvníků ohledně fotografií odpovídala dvojice v podání Josefa Jíry a mé maličkosti. Návštěvníkům jsme nezůstali nic dlužní, zvláště mladším. Po odpovědi na otázku dostali svítítko s motivem Noci vědců nebo vystřihovánku. Otázky byly jednoduché a přiměřené věku tázaného, např.: Na jaké fotografii je Slunce?

Ukazovali jsem také osvědčené pokusy a experimenty jako např.: kouzelná krabička, model radarového snímání povrchu planet nebo domácí, ochočené a zcela neškodné vodní tornádo. Velké oblibě se těšila ukázka propíchnutí nafukovacího balónku špejlí, bez toho aby nafouklý balónek prasknul. Odvážný návštěvník si to mohl vyzkoušet osobně. Balónky šli na dračku a tak asi po třech hodinách, nebylo již co propichovat.

Kromě stánku se pobočka podílela na přednáškové činnosti ve vedlejším stanu. Prvním přednášejícím byl Libor Šmíd s povídáním o astrofotografii. Poté Jakub Schwarzmeier přiblížil veřejnosti vesmír ze známých i neznámých úhlů pohledu. Po přeletu mezinárodní vesmírné stanice ISS uzavřela přednášky trojice Marek Česal, Pavel Kratochvíl a Rostislav Medlín cyklem pokusů nazvaných Astronomická kuchařka. K vidění byl například model lineárního urychlovače, modely planet sluneční soustavy, pohyb hvězd v souhvězdí a mnoho dalších. Vyvrcholením přednášky bylo uvaření jedlé dusíkové komety, podle ohlasu publika a rychlosti konzumace bylo poznat, že se opravdu povedla.

Přednášky a stánky byly hojně navštíveny veřejností, takže Noc vědců 2008 můžeme prohlásit za úspěšnou. Dobrá rada, pro lidi, kteří se budou v budoucnu účastnit jako organizátoři, doporučuji se vybavit cucavými bonbóny. Protože po šesti hodinách mluvení jsem druhý den nemohl ze sebe vydat ani hlásku. Za rok Na shledanou.

Jakub Toman

Více fotografií naleznete ve fotogalerii na astro.cz.

Autor článku: Marek Česal
Aktualizace: 30. 10. 2008

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti