Západočeská pobočka

Podzimní pozorovací víkend

Ve dnech 24. - 26. října se uskuteční další pozorovací víkend. I místo bude tradiční - hvězdárna v Rokycanech, která bude v pátek otevřena již od 18 hodin SELČ. A jaký je připraven program?


Pro případ jasné oblohy budou připraveny podklady pro pozorování proměnných hvězd a meteorů (Orionidy budou jen pár dnů po maximu!). Každý může samozřejmě pozorovat „to svoje“ ať už vlastní technikou, nebo dalekohledy hvězdárny. Bude určitě i možnost podívat se nedávno instalovaným „půlmetrem“.

Čas můžete strávit např. i Messierovským minimaratonem a k ránu se můžete podívat a případně si vyfotit seskupení těles nad východním obzorem. V noci ze soboty na neděli navíc se vší vážností a úctou odložíme letní čas „k ledu“. Pro případ špatného počasí bude připraveno povídání se spoustou obrázků a videí o nedávné expedici za úplným zatměním Slunce do Ruska.

Na sobotu je naplánována návštěva paleontologických nalezišť na Berounsku a Rokycansku (i několika pro veřejnost nepřístupných) s odborným doprovodem. Úspěšní hledači si budou moci odnést nějakou tu zkamenělinu. Vzhledem k roční době je nutno počítat s vhodným oblečením a dobrou obuví. Pro případ vysloveně nepříznivého počasí (déšť) bude zajištěn náhradní program na hvězdárně.

V neděli od 10 hodin proběhne veřejné pracovní setkání účastníků expedice za úplným zatměním Slunce Čína 2009. Mělo by se hlavně mluvit o tom, kdo bude co a jak fotografovat či filmovat, aby nedocházelo ke zbytečným duplikacím.

Na paleontologickou část víkendu je nutno se předem přihlásit u J. Jíry (josef.jira@tiscali.cz, tel. 777332621) nebo u L. Honzíka (lumir.honzik@seznam.cz, tel. 377388400). Důvodem je nutnost zajistit kapacitu pro dopravu účastníků. Pokud je někdo z vás ochoten vzít vlastní auto, dejte včas vědět na uvedené kontakty. Účast na zbytku programu je nutno předem oznámit pouze v případě, že budete chtít na hvězdárně přespat - přeci jen její prostory nejsou nafukovací. V případě, že byste si chtěli půjčit nějakou techniku z HaP Plzeň, kontaktujte L. Honzíka.

Autor článku: Michal Rottenborn
Aktualizace: 30. 10. 2008

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti