Západočeská pobočka

Podzimní pozorovací víkend 2007

Astronomický podzim začal v neděli 23. září 2007 krátce před polednem. Postupem doby i projevy počasí začnou odpovídat této změně a to znamená, že se blíží termín konání pravidelné akce s názvem Podzimní pozorovací víkend. Bude se konat o víkendu 26. až 28. října 2007 na Hvězdárně v Rokycanech. Tenkrát bude trochu odlišný, než jak jsme byli zvyklí v minulých letech, nebude totiž tolik pozorovací, bude více přednáškový. Většina přednášek je zaměřena na kosmonautiku. Důvodem je 50. výročí od startu první umělé družice Země, Sputniku 1, které připadá právě na měsíc říjen, konkrétně na 4. října 2007.
Pojďme společně oslavit toto kulaté výročí a pobavit se i s ostatními zájemci o astronomii a související obory. Příroda si pro nás připravila i jednu zajímavost, zákryt Plejád Měsícem, kterou bychom chtěli v případě příznivého počasí pozorovat.

Upozornění přednáška 50 let od Sputniku - co přinesly jednotlivé roky v kosmonautice (Vítek) se koná v sále Triana v budově rokycanské radnice na náměstí

Ale nepředbíhejme. Víkend nám začíná pátkem, a pokud nedojde k nějakým neočekávaným událostem, měl by se program odvíjet následujícím způsobem.

pátek 26. října 2007

Hvězdárna bude otevřena pro případné zájemce z řad členů pobočky, ale i veřejnosti již od 18 hodin. První krátké oficiální zahájení víkendu a seznámení se s programem začne v 19 hodin.

V případě jasné oblohy se uvažuje o pozorování Měsíce ve fázi těsně po úplňku (26. října v 6:51). Při zatažené obloze neformální posezení v prostorách hvězdárny s povídáním o uskutečněných akcích (Věda a technika v ulicích, Evropská noc vědců, stáž v Německu a další) s promítáním obrázků a videí. Konec záleží na aktuální ospalosti účastníků.

sobota 27. října 2007

Hlavní program víkendu se odehraje v sobotu.
Po osmé hodině ranní bude možnost dopřát si klidu na snídani. K dispozici bude čaj a káva, ostatní pochutiny si ovšem musí účastníci zajistit z vlastních zásob.

Sputnik 1

V devět hodin to vše vypukne oficiálním zahájením podzimního pozorovacího víkendu. O deset minut později (v 9:10) zahájí dopolední program ředitel Hvězdárny a planetária Plzeň Lumír Honzík přednáškou na téma „Sputnik 1“.

Kosmické zařízení

Jak dopadnul plánovaný, leč nakonec neuskutečněný, výlet na kosmodrom Bajkonur na start Sojuzu TMA-8? Neplánovaným, ale o to zajímavějším náhradním programem v moskevských střediscích kosmického průmyslu, včetně návštěvy Hvězdného městečka. O tom nám jistě mnohem více poví Julius Cacka z Prahy, který se výletu osobně zúčastnil. Jeho přednáška nese název „Kosmické zařízení v Moskvě a okolí“.

Mezi polednem a druhou hodinou odpolední je plánována přestávka na oběd.

Antonín Vítek

Antonína Vítka jistě netřeba dlouho představovat - pracovník Akademie věd ČR, známý svým zájmem o kosmonautiku. I na jeho přednášku se můžeme v rámci pozorovacího víkendu těšit. Úderem druhé hodiny zahájí přednášku na téma „50 let od Sputniku“, aneb co přinesly jednotlivé roky v kosmonautice. Jistě se dozvíme v průběhu jeho vystoupení spoustu zajímavostí.
Po skončení přednášky si lze prohlédnout hvězdárnu nebo připravené výstavy.

Zhruba od osmnácti hodin je počítáno s dvouhodinovou přestávkou na večeři, každý účastník si ji ovšem musí zajistit sám.

Zákryty

A na osmou hodinu večerní je naplánovaná poslední přednáška sobotního dne. Co jsou to zákryty? Jaké známe typy? Je toto pozorování přínosné pro vědu? Nejenom na tyto otázky se dozvíte odpovědi v přednášce Oty Kéhara na téma „Zákryty“.

Po skončení přednášky lze v případě jasné oblohy pozorovat Měsíc ve fázi krátce po úplňku. Při zatažené obloze bude připraveno neformální posezení v prostorách hvězdárny s povídáním o připravovaných akcích (např. Předvánoce na hvězdárně 2007, Messierovský maratón 2008 nebo úplné zatmění Slunce Rusko 2008 případně Čína 2009). Konec je opět ovlivněn ospalostí účastníků nebo počasím, ale o tom více v programu na neděli.

neděle 28. října 2007

Nedělní program bude začínat krátce po půlnoci, kdy se Měsíc přiblíží k otevřené hvězdokupě M 45 Plejády, kterou na více jak dvě hodiny zakryje. K úkazu dojde mezi 0:50 až 2:55, kdy bude postupně zakrývána a odkrývána část nejjasnějších hvězd této hvězdokupy. Asi není nutné připomínat, že pozorování lze uskutečnit pouze při jasném počasí.

Měsíc Plejády

Kdo vydrží do pozdních nočních hodin, může se ve tři hodiny středoevropského letního času rozloučit s astronomicky „oblíbeným“ letním časem a posunout si hodinovou ručičku na dvě hodiny středoevropského času (pozor nikoli zimního času! Více si o tom můžete přečíst v říjnové příloze ZaČAS).

Snídani, se servisem podobným jako v sobotu, si lze dopřát zhruba od deváté hodiny ranní a oficiální ukončení podzimního pozorovacího víkendu bude v 11:00.

Pokud vás program zaujal, přijeďte si poslechnout zajímavé přednášky, popovídat s kolegy, podívat se na zákryt nejkrásnější otevřené hvězdokupy Měsícem i na Měsíc samotný ve fázi, ve které ho většinou neradi vidíme!

Podzimní pozorovací víkend
Přednáška Antonína Vítka

Autor článku: Ota Kéhar
Aktualizace: 22. 10. 2007

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti