Západočeská pobočka

Noc vědců 2020 online

Vážení přátelé astronomie, přijměte pozvání na další ročník Noci vědců 2020, který je plánovaný na pátek 27. listopadu a jehož ústředním motem bude téma „Člověk a robot“. Západočeská pobočka České astronomické společnosti se tohoto projektu účastní více jak patnáct let a od roku 2010 využívala Noci vědců k propagaci vědy i na místech mimo vědecká centra či univerzity. Bohužel epidemiologická situace spojená s onemocněním COVID 19 nás přiměla ke změně programu. Náš program bude tedy online dostupný na webových stránkách Noci vědců a to pod hlavičkou Západočeské univerzity v Plzni. Těšit se tak můžete na dvě přednášky a kulinářskou show. Podrobnosti k programu naleznete níže na přiložených odkazech. Kompletní program online k Noci vědců je dostupný na webu národního koordinátora, kterým jsou společně Ostravská univerzita a VŠB – Technická univerzita v Ostravě.


ROBOTI VE VESMÍRU (dostupné online, YouTube)
PhDr. Ing. Ota Kéhar, Ph.D., Česká astronomická společnost
Částečně či plně automatizované kosmické sondy nás doprovázejí od doby, co lidstvo od konce 50. let 20. století začalo létat do vesmíru. Podíváme se na vzdálené kosmické sondy Voyager či New Horizons, ale i mnohem bližší nepilotované mise, které dobývají planetu Mars nebo se pohybují v blízkosti planet Jupiter či Saturn.


SVĚTLO – DOBRÝ SLUHA A ZLÝ PÁN (dostupné online, YouTube)
Pavel Suchan, Česká astronomická společnost, Hynek Medřický, světelný technik
Světelné znečištění způsobuje, že na obloze toho vidíme stále méně. Ale nejen to. Představuje také riziko zdravotní, bezpečnostní a ekologické. Přirozená tma je pro život většiny organismů stejně důležitá jako přirozené světlo. Střídání světla a tmy je metronomem synchronizujícím fyziologické funkce organismů, včetně člověka. Důsledky nadbytečného umělého světla v noci - světelného znečištění jsou jednou z mnoha daní, které lidské společenství platí za svůj pokrok a rostoucí pohodlí. Světelný "bonus" ve formě nepřirozeného umělého světla se začíná jevit jako nepřiměřený.


VAŘÍME KOMETU (online přenos začíná v pátek od 18 hodin)
Mgr. Marek Česal, Česká astronomická společnost
Kulinářská show astronoma Marka Česala, který vám představí recept na jedlou kometu a poupraví mylné představy o tom, že komety jsou žhavá zářící tělesa. Výsledek jeho snažení sice nebude estetický a Zdeněk Pohlreich by možná ohrnul nos, ale bude to přímo k nakousnutí. Nezapomeňte si během vystoupení Marka Česala psát poznámky do vaší domácí kuchařky. A na závěr ještě jedna poznámka z kulinářského světa k vašemu budoucímu vaření komety. Když doma nebudete mít tekutý dusík, tak to ochladíte suchým ledem a když nebudete mít suchý led, tak to strčte do mrazáku.

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 27. 11. 2020

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti