Západočeská pobočka

Dr. Otto Seydl

Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Západočeská pobočka České astronomické společnosti a město Přeštice si vás dovolují pozvat na akce spojené se jménem významného občana Dr. Otty Seydla, který byl studentem místní školy v Rébcově ulici.

V tomto roce Česká astronomická společnost oslaví sto roků od svého založení. Jedním z našich významných členů byl i dr. Otto Seydl historik naší astronomie, meteorolog, dlouholetý redaktor Říše Hvězd, popularizátor astronomie a ředitel Státní hvězdárny.

Akce připomínající tohoto významného občana a studenta Přeštic budou probíhat ve dvou dnech. Ve čtvrtek 21. 9. 2017 se můžete těšit na kytarový recitál Matěje Raka, pravnuka Otty Seydla, který zahraje v místním Kulturním a komunitním centru. Předprodej vstupenek je možný na portálu pořadatele, zároveň se můžete těšit i na fotografickou výstavu členů České astronomické společnosti, fyzikální pokusy nebo astronomické pozorování v areálu Základní školy Josefa Hlávky. Druhý vzpomínkový den, tedy v pátek 22. 9. 2017, pak dojde ve 14:00 hodin ke slavnostnímu odhalení pamětní desky Ottu Seydlovi za účasti významných hostů v prostorách Základní školy v Rébcově ulici.


Logo

Datum:čtvrtek 21. 9. 2017 a pátek 22. 9. 2017 město Přeštice
Pořádá:Základní škola Josefa Hlávky Přeštice, Západočeská pobočka České astronomické společnosti a město Přeštice
Harmonogram:
čtvrtek 21. 9. 2017
17:00 - kytarový recitál Matěje Raka, pravnuka Otty Seydla v místním Kulturním a komunitním centru
18:30 - fotografická výstava členů České astronomické společnosti, pokusy s tekutým dusíkem v prostorách ZŠ Josefa Hlávky a za jasného počasí pozorování noční oblohy
pátek 22. 9. 2017
14:00 - slavnostní odhalení pamětní desky Otty Seydla v prostorách ZŠ v Rébcově ulici
Aktuality:aktuální informace o akci budou zveřejněné na našich facebookových stránkách https://www.facebook.com/zpcas


Otto Seydl se narodil se 5. května 1884 v Merklíně u Přeštic v rodině panského stavitele Emanuela Seydla. Základní a měšťanskou školu navštěvoval v Přešticích, reálnou školu pak v Plzni. Odmaturoval v roce 1903. V letech 1903-04 studoval na české vysoké škole technické, v letech 1904-1907 na filozofické fakultě české univerzity. Studia ukončil státní zkouškou učitelské způsobilosti pro střední školy z fyziky a matematiky v roce 1908 a v roce 1913 si rozšířil aprobaci o kupeckou aritmetiku pro vyšší školy obchodní.

V letech 1909-1920 vyučoval na české obchodní škole v Českých Budějovicích. Během první světové války byl v roce 1915 mobilizován, ale jako učitel nakonec nenarukoval a vrátil se do Českých Budějovic.

Smetana
Dr. Otto Seydl

Na začátku roku 1921 byl přidělen na Státní hvězdárnu na žádost jejího tehdejšího správce Františka Nušla. Na Státní hvězdárně se staral o časovou službu a pravidelná meteorologická a magnetická pozorování. Začal postupně vést knihovnu, výměnu vědeckých publikací a téměř celou administrativu. Zastupoval tak v Praze Nušla, který většinu pracovního týdne trávil na observatoři v Ondřejově. Od roku 1936 měl na starosti i finanční správu ondřejovské hvězdárny.

Za první republiky proběhla změna zákonů, po které mohl Seydl být jako absolvent reálky připuštěn k rigoroznímu řízení. Seydl se na dva semestry zapsal ke studiu astronomie na přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. V roce 1924 byl promován doktorem přírodních věd na základě disertační práce Rozdělení stálic velikosti 6,5 a jasnějších katalogu Harvard Revised Photometry v soustavě souřadnic galaktických pod vedením prof. Václava Lásky. Stelární statistice se věnoval i nadále. Byl propagátorem galaktických souřadnicí, v nichž vydal dva atlasy.

V roce 1930 uspořádal archív Státní hvězdárny v Klementinu sahající až do roku 1775 a začal se zabývat historií české astronomie. Zaměřil se zejména na první století existence Státní hvězdárny (zal. 1751). Jeho bibliografie čítá na dvacet prací jen o historii Státní hvězdárny a svědčí o Seydlově rozsáhlém a precizním studium primárních pramenů.

Po odchodu Fr. Nušla do penze v roce 1938 byl Seydl jmenován správcem Státní hvězdárny. Během nacistické okupace byl jako osoba „politicky nepřijatelná“ této funkce zbaven, zůstal ale pracovníkem ústavu. Po válce se do této funkce vrátil a v roce 1947 byl jmenován ředitelem. V roce 1948 však byl po „dosažení věkové hranice“ direktivně poslán do výslužby a odstaven z veřejného života, ačkoliv současně obdržel osvědčení o státní a národní spolehlivosti. K jeho šedesátinám v roce 1944 otiskla Říše hvězd článek, o jeho následujícím životním jubileu v témže časopise není ani zmínka, otištěn je až nekrolog v roce 1959.

Otto Seydl však pokračoval ve vědecké práci; docházel nadále do knihovny a archívu Státní hvězdárny, vydal několik historicky zaměřených prací a v letech 1955-58 byl zaměstnán v Hydrometeorologickém ústavu v Praze.

Za svou odbornou činnost byl v roce 1937 zvolen mimořádným členem Královské české společnosti nauk. Byl rovněž členem Mezinárodní astronomické unie a dopisujícím členem Académie Internationale d’Histoire des Sciences. Celý život se věnoval popularizaci astronomie, v letech 1926-1934 byl redaktorem Říše hvězd. Kromě astronomie se celý život věnoval i hudbě – hrál ve smyčcovém kvartetu.

Zemřel 15. února 1959.


Autorem článku Otto Seydl je Petra Hyklová

Zdroje a doporučené odkazy:

[1] Akademický bulletin
[2] Astronom dr. Otto Seydl
[3] Česká meteorologická společnost
[4] Emanuel Seydl

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 25. 9. 2017

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti