Západočeská pobočka

Plenární schůze pobočky s přednáškami

Plenární schůze Západočeské pobočky České astronomické společnosti se z rozhodnutí stávajícího výboru uskuteční v sobotu 17. března 2007 od 9 hodin na Hvězdárně v Rokycanech.

Předběžně je navržen následující program:

  • zahájení schůze
  • schválení programu
  • volba komisí
  • zpráva o činnosti
  • zpráva o hospodaření
  • zpráva revizora
  • představení kandidátů do výboru pobočky
  • představení kandidátů na revizora pobočky
  • představení kandidátů na delegáty sjezdu ČAS
  • volby
  • diskuze o činnosti a budoucnosti pobočky
  • a další dle návrhu účastníků

V průběhu schůze bude slavnostně otevřen nový výstavní prostor v objektu hvězdárny a proběhne vernisáž zde instalované fotografické výstavy člena ČAS Štěpána Kováře.

Ilustrační foto - schůze

Výbor Západočeské pobočky prohlašuje v souladu s organizačním řádem plenární schůzi za veřejnou.

Aby někdo z členů pobočky neměl pocit, že cestuje mnohdy velkou vzdálenost pouze pro několikeré zvednutí ruky pro či proti, pokud se nechce účastnit Messierovského maratónu, jsou také připraveny dvě zajímavé přednášky.

Od 14.30 hodin proběhne přednáška Dr. Sudy ze Západočeské univerzity „Novosibirsk a jeho okolí“. Téma navýsost aktuální, vzhledem k tomu, že Západočeská pobočka chystá expedici za úplným zatměním Slunce 1. srpna 2008 právě do oblasti Novosibirsku.

Novosibirsk Mapa
Vlevo Novosibirské operní a baletní divadlo - hlavní symbol města, vpravo poloha města
zdroj: en.wikipedia.org

A od 16.00 hodin se bude konat přednáška Michala Rottenborna na téma „Messier – od katalogu po maratón“.

Messier
Messierovy objekty
zdroj: astronomia.zcu.cz

18.00 hodin bude oficiálně zahájen Messierovský maratón 2007, který by za dobrého počasí měl skončit kolem 7. hodiny v neděli ráno odevzdáním výsledků. Pro ty, kteří nemají chuť závodit, bude ve stejném čase připravena „Messierovská párty“, v rámci které budete mít možnost si prohlížet Messierovské objekty v různě velkých dalekohledech. Vyhlášení výsledků maratónu se uskuteční v neděli v ranních hodinách, kdy současně celá akce skončí.

Maratón

V případě nepříznivého počasí se bude konat „Messierovská párty pod střechou“. Co se skrývá za tímto názvem? Pěkně v teple hvězdárny si můžeme povídat o tom jaké by to bylo hezké, kdyby bylo venku hezky... A nejen to. V případě, že bude úspěšný "Měřený Messierovský trénink", který se uskuteční (pouze za příznivého počasí!!) z pátku na sobotu na Hvězdárně v Rokycanech a nebo někdo absolvuje svůj soukromý maratón během Messierovského týdne, bude vyhlášen vítěz z těchto pozorovatelů. Stále totiž platí, že nejlepším pozorovatelem je Karel Halíř s 8 objekty, napozorovanými malým triedrem z Tuniska, z minulého ročníku Messierovského týdne. Tak se nenechte zahanbit! Dojde určitě i na další témata jako jsou zatmění Slunce v letech 2008 a 2009, předvedení velmi zajímavého počítačového planetária a další a další věci.

A jak je to s Messierovským týdnem? Stejně jako v loňském roce se pořadatelé Messierovského maratónu rozhodli, vzhledem k většinou špatným meteorologickým podmínkám panujícím v tuto dobu, rozšířit možnosti pro zájemce o tento typ pozorování. Proto do celkového hodnocení budou zařazena i pozorování z nocí předcházejících oficiálnímu maratónu a to od 11. března 2007, která vzniknou za podmínek stanovených pro maratón tj. jeden pozorovatel, jedna noc, dalekohled bez automatického navádění a přehledný záznam o pozorování v členění alespoň objekt a čas spatření. Výsledky (nejlépe i s pozorovatelem, který se účastní celého programu víkendu) je nutno doručit na Hvězdárnu v Rokycanech nejpozději v pátek 16. března 2007 do 18 hodin. Za pravdivost uvedených údajů každý ručí svou stavovskou (pozorovatelskou) ctí!

Co dodat nakonec? Pobočka má 57 členů. V průběhu funkčního období odstupujícího výboru (3 roky) se sešlo na akci nejvíc 20 členů pobočky. Naložte každý s tímto údajem dle vlastního uvážení. Ale je to škoda. A proto přijeďte mezi 16. a 18. březnem 2007 na Hvězdárnu do Rokycan, zasoutěžit si s kolegy, poslechnout si zajímavé přednášky, nebo jen tak „pobejt“ s lidmi, kteří se zajímají o stejné věci jako Vy! Z výše uvedeného programu si určitě vybere každý.

Autor článku: Ota Kéhar
Aktualizace: 15. 3. 2007

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti