Západočeská pobočka

Pozorování přechodu planety Merkur v západních Čechách

Pozorování přechodu planety Merkur přes sluneční disk bude realizované na řadě míst v Česku. Ne jinak tomu bude i v našem kraji, kde si pro vás řada astronomických institucí připravila veřejné pozorování tohoto nevšedního úkazu. Tento jev jste mohli naposledy pozorovat v roce 2003, jak dokládají přiložené fotografie Josefa Jíry a Libora Šmída. Již na první pohled je zřejmé, že planeta Merkur nebude dosahovat takové úhlové velikosti, aby byla pozorovatelná pouhým okem. Proto si níže uvedené organizace a amatéři pro vás připravili astronomickou techniku vhodnou právě pro tento druh pozorování. Samotný úkaz bude probíhat v odpoledních hodinách a k prvnímu kontaktu planety se slunečním kotoučem nastane pro Plzeň ve 13h12m (SELČ) a končí se západem Slunce.Přejeme jasnou oblohu a hodně štěstí při pozorování.


Organizace: Západočeská pobočka ČAS

Místo: první stanoviště na Mikulášském náměstí. Druhé stanoviště před budovou knihovny Západočeské univerzity v Plzni, Borská pole
Čas:od 13 hodin až do 15h v závislosti na počasí
Web.: www.zpcas.cz

Organizace: Hvězdárna v Rokycanech

Místo:na Hvězdárně v Rokycanech
Čas:od 13 hodin až do západu Slunce
Web.: www.hvr.cz

Organizace: Hvězdárna a planetárium Plzeň

Místo: na kopci přímo nad Českým hydrometeorologickým ústavem v Plzni na Mikulce
Čas:od 13 hodin až do západu Slunce
Web.: www.hvezdarnaplzen.cz

Soubor fotografií pořídil náš člen Libor Šmíd v dopoledních hodinách 7.května 2003. Ráno sice trochu rušily zbytky oblačnosti, ale pak se zcela vyjasnilo a pro pozorování byly skvělé podmínky. Větší část úkazu jsem fotografoval pomocí dalekohledu Newton 355/1600 mm, jehož primární ohnisko jsem prodloužil telekonvertorem na 2,4m. Jako filtr jsem použil arch A4 sluneční fólie AstroSolar.

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 29. 5. 2016

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti