Západočeská pobočka

Perseidy v MOTO

U příležitosti letošního maxima aktivity meteorického roje Perseidy uspořádala Západočeská pobočka České astronomické společnosti historicky první veřejné pozorování "padajících hvězd" v Manětínské oblasti tmavé oblohy. Akce se uskutečnila 12. srpna večer na letištní ploše na návrší jižně od Manětína. To, že je u Manětína letiště bylo pro nás (a jak jsme zjistili, i pro mnoho dalších návštěvníků) malé překvapení, nicméně příjemné, neboť je odsud pěkný výhled do všech světových stran. Zpevněná plocha na konci slepé silnice navíc umožňuje bezpečné rozmístění dalekohledů a pohyb většího množství lidí i za horšího počasí, s pozorováním na tomto místě proto počítáme i v budoucnu.

Předpověď počasí ještě během samotného dne před pozorováním nebyla příliš optimistická a ještě v podvečer byla obloha prakticky úplně zatažená. Přesto jsme se rozhodli na místo alespoň v omezeném počtu vyrazit a případným návštěvníkům se omluvit za to, že z pozorování nic nebude. Jak jsme se však blížili k Manětínu, začala se oblačnost jakoby zázrakem rozpouštět. Z toho jsme na jednu stranu měli radost, na druhou stranu nás to mírně znervózňovalo, neboť jsme vzhledem k počasí vezli jen základní vybavení a s pozorováním vlastně nepočítali. Naše nervozita rostla s tím, jak jsme cestou do kopce k letišti míjeli skupinky pěších a viděli několik aut jedoucích před námi i za námi. Původně jsme očekávali zhruba třicet lidí, které jsme chtěli seznámt s letní oblohou, fenoménem meteorických rojů a společně se podívat i na několik objektů vzdáleného vesmíru přes větší dalekohled.

Třicet zájemců o pozorování však na místě čekalo již při našem příjezdu a další stále přicházeli! Původní plán jsme tedy museli poupravit, rychle jsme postavili dva dalekohledy a ještě během soumraku je namířili na Saturn. Tato planeta s prstenci patří k nejkrásnějším objektům na obloze a reakce většiny hostů to potvrzovaly. Po úplném setmění došlo i na několikrát opakovanou procházku po souhvězdích letní oblohy a zodpovídání astronomických dotazů zvídavých návštěvníků. Bylo příjemně teplo, meteorů létalo hodně a tak nikoho příliš nemrzelo, že si u dalekohledů musel vystát frontu. Při každém jasném meteoru dav vzrušeně zašumněl a když jeden opravdu pěkný bolid ozářil krajinu a zanechal na nebi dlouho viditelnou stopu, zavládlo mezi přítomnými všeobecné nadšení. S postupen času se část návštěvníků odebrala zpět domů a tak zbyl i čas na pozorování letních hvězdokup a mlhovin pro vážnější zájemce. Kolem půlnoci jsme "oficiální" část pozorování ukončili a začali balit dalekohledy. Mnoho návštěvníků polehávajících kolem ranveje však zůstalo na místě i po našem odjezdu a ve skupinkcách pozorovali padající hvězdy dlouho do noci. Celkem se pozorování zúčastnilo více než 200 lidí, včetně dětského tábora a návštěvníků až z Prahy nebo severních Čech. Ačkoliv pozorovací podmínky nebyly dobré a svit hvězd tlumil silný opar, věříme, že si povedený večer pod noční oblohou všichni příchozí užili a zároveň je nám trochu líto, že jsme se všem zájemcům nemohli věnovat tak, jak bychom chtěli. Nečekaná účast je pro nás poučením pro příště a zároveň známkou toho, že tmavá obloha plná hvězd je pro veřejnost atraktivní a má smysl jí chránit - tak, jak se o to snažíme v Manětínské oblasti tmavé oblohy.

Autor článku: Michal Bareš, autor fotografií Jiří Polák a Václav Sidorjak
Aktualizace: 30. 9. 2015

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti