Západočeská pobočka

Manětínská oblast tmavé oblohy 2014

Západočeská pobočka České astronomické společnosti ve spolupráci s městem Manětín a Hvězdárnou a planetáriem Plzeň si Vás dovolují pozvat na akci Manětínská oblast tmavé oblohy 2014. Smyslem této akce je představit astronomické aktivity našich organizací a upozornit na stále se zhoršující podmínky stavu noční oblohy.


Pro laickou veřejnost je město Manětín známé spíše jako perla českého baroka. Pro astronomickou komunitu je však tato oblast zajímavá pro svoji zachovalou noční oblohu a proto naše aktivity směřují k její propagaci. Přijměte prosím naši pozvánku a přijeďte se podívat v pátek 29. srpna do Manětína, kde od 16:00 do 23:00 bude probíhat astronomický program složený z celé řady aktivit od pozorování Slunce, přes fyzikální a astronomické pokusy, odborné přednášky, až po noční astronomická pozorování (v případě jasného počasí). V opačném případě se bude celý program realizovat v místním kulturním středisku.


Adresa konání akce:
Manětín náměstí a Kulturním dům – kinosál.
Čas akce od 16:00 do 23:00.

Aktivity na náměstí:
Pozorování Slunce astronomickými dalekohledy, pokusy z fyziky, chemie, astronomická kuchařka, hry pro děti s astronomickou tématikou.
Čas akce od 16:00 do 18:00.

Akce v Kulturním domě – kinosál:
18:00 - Největší dalekohledy světa - Ondřej Trnka
odborný pracovník Hvězdárny a planetária Plzeň vás seznámí se stručnou historií vývoje a stavby zajímavých dalekohledů. Hovořit bude např. o největším čočkovém dalekohledu na Yerkesově observatoři s průměrem 1m nebo o stavbě největšího dalekohledu světa ESO Extremely Large Telescope (E-ELT) s průměrem 39 metrů.
19:30 - Manětínská oblast tmavé oblohy - Lumír Honzík
ředitel Hvězdárny a planetária Plzeň představí projekt, který nemá v České republice obdoby a jeho smyslem je nejenom ochrana nočního prostředí této krajiny, ale i popularizace a osvěta v problematice světelného znečištění.
20:00 - Aurora aneb cesta za polárními zářemi - Petr Kulhánek
pracovník Českého vysokého učení technického v Praze přední český teoretický fyzik a popularizátor astrofyziky a astronomie vás seznámí nejenom s podstatou vzniku polárních září, ale přiblíží vám svoje zážitky z výprav za polární kruh.
V průběhu přednášek bude v předsálí kinosálu umístěna výstava s astronomickou tématikou. Čas akce od 18:00 do 21:15.

Pozorování:
V případě jasného počasí bude na místním náměstí již od 16h probíhat pozorování sluneční fotosféry a protuberancí. Se soumrakem se potom náš zájem bude soustředit na pozorování nebeských objektů, galaxií, hvězdokup a dalších deep-sky objektů. K dispozici bude celá řada dalekohledů, rozličných průměrů a konstrukcí. Jedním z největších dalekohledů pro noční pozorování bude dalekohled Hvězdárny a planetária Plzeň s průměrem zrcadla 406 mm.

Pořadatelé a partneři:
Hvězdárna a planetárium Plzeň KMT FPE ZČU Manětín
Západočeská pobočka ČAS

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 21. 8. 2014

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti