Západočeská pobočka

Pozvánka na výstavy do Národního muzea

Minulý týden jsem si při cestě do Prahy za vánočními dárky udělal chvilku času a navštívil Národní muzeum, kde v těchto dnech probíhají dvě velmi krásné výstavy věnované naší planetě Zemi. A i když ani jedna z nich nesouvisí s astronomií, neodolám, abych Vás prostřednictvím našich stránek na výstavy nepozval.

První výstava nese jméno „Pohlednice z našich karbonských pralesů“ (16. 6. 2006 – 31. 12. 2006) a najdete zde především paleobotanické nálezy z bohatých sbírek Národního muzea. Málo kdo ví, že Česká republika je v paleobotanice velmi uznávaná a ceněna, a právě výzkum fosilních rostlin má v našem kraji bohatou historii. Možná, že si vzpomenete na jméno „Kašpar Maria hrabě Sternberg“. Jestliže ne, snad vám pomůže, když vám připomenu, že se jedná o zakladatele Národního muzea a o skvělého přírodovědce, který dlouhá léta žil na zámku Březina nedaleko Rokycan. V brožurce o rokycanské hvězdárně jsem se také dočetl, že hrabě Sternberk krátce před svou smrtí nakoupil astronomické přístroje, které měly být nainstalovány v malé hvězdárně, která měla vyrůst v areálu parku březinského zámku. Škoda, že k tomu již nedošlo.

Pohlednice z našich karbonských pralesů

Ještě bych snad doplnil jednu informaci - hrabě Kašpar M. Sternberg je autorem první monografie o fosilních rostlinách, která je považována za počátek vědeckého názvosloví fosilních rostlin.

A co všechno na výstavě uvidíte? Není toho málo, dozvíme se mnoho o práci v terénu, najdeme zde prostorové a obrazové rekonstrukce biotopů, dále také 3D modely z rostlinné říše či členovce v životní velikosti. Výstava je vhodná i pro rodiny s dětmi či zájmové kroužky, děti se totiž mohou na chvilku stát paleobotanikem v akci a na konci výstavy je čeká kraťoučký testík.

Druhá neméně zajímavá výstava nese jméno „Lovci mamutů“ (11. 10 .2006 – 30. 4. 2007). Z názvu už asi tušíte, co se pod tím to názvem skrývá. Mohu vás však ujistit, že i tak budete ze samotných expozic velmi mile překvapení, jsou opravdu nádherné. Je vidět, že Národní muzeum hledá inspiraci převážně v zahraničí. K vidění jsou rekonstrukce zvířat, lidí i obydlí, nádherná je mimo jiné replika mamuta v životní velikosti. Na internetových stránkách Českého rozhlasu můžete sledovat napínavý záznam ze stavby mamuta v atriu Muzea. Kromě samotných 3D modelů je asi největším lákadlem originální soška Věstonické Venuše, ale i celá řada dalších originálních předmětů z různých sbírek.

Lovci mamutů

A tak neváhejte a jeďte se podívat, máte jedinečnou příležitost jak se podívat do pravěku, do období lovců mamutů. Stojí to opravdu za to.

Výstava Prales Výstava Prales
Výstava Prales Lovci mamutů
Výstava Prales Výstava Prales
Lovci mamutů Výstava Prales
Lovci mamutů Lovci mamutů
Lovci mamutů Lovci mamutů
Lovci mamutů Lovci mamutů
Lovci mamutů Lovci mamutů
Lovci mamutů Lovci mamutů

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 20. 12. 2006

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti