Západočeská pobočka

Podzimní pozorovací víkend 2006

Od pátku 1. prosince do neděle 3. prosince 2006 se na rokycanské hvězdárně uskutečnil podzimní pozorovací víkend pro členy astronomického klubu a kroužků Hvězdárny a planetária v Plzni zaměřený na pozorování Měsíce. Součástí akce byla i diskuze členů Západočeské pobočky ČAS a H+P Plzeň, jejímž obsahem byly mj. i akce, které se připravují na následující roky.

Pozorovací víkend začal v pátek okolo 18. hodiny příjezdem účastníků na hvězdárnu, někteří dorazili autem spolu s ředitelem Hvězdárny a planetária v Plzni. Ti, co se již nevešli, museli k přepravě využít vlak.

Obloha byla v ten večer zatažená, a tak přišel, po zabydlení a navečeření, na řadu náhradní program. Vše začalo krátkým představením velmi kvalitního počítačového atlasu Měsíce Virtual Moon Atlas, který je volně ke stažení na webové adrese: http://www.astrosurf.com/avl/UK_download.html Po krátké přestávce pokračoval večerní program soutěží věnované Měsíci, kterou si pro nás připravil Lumír Honzík. Samozřejmě zde nechyběly ani záludné otázky a chytáky. Když soutěž skončila, shlédli jsme ještě díl dokumentárního cyklu Zlaté století astronomie, jenž byl věnovaný opět našemu vesmírnému souputníkovi – Měsíci.

V sobotu ráno se o naše „vytažení“ ze spacáků postarali členové Západočeské pobočky ČAS. V 9h dopoledne totiž začala několikahodinová diskuze. Jako první přišlo na řadu zhodnocení Vědy a techniky v ulicích 2006 v Plzni, během které se začaly objevovat nápady, jak se ještě lépe připravovat na stejnojmennou akci, která nastane opět v ulicích města Plzně v roce 2007. V 10 h nám webmaster Ota Kéhar představil nové stránky Západočeské pobočky ČAS a způsob, jak na ně lze přispívat. Posledním diskuzím bodem byla příprava expedic za úplnými zatměními Slunce, která nastanou 1. srpna 2008 a 22. července 2009 v Asii. Fyzickým zpestřením se stalo stěhování bývalého dalekohledu Coudé a jeho montáže do budovy hvězdárny.

Když skončila výše popsaná diskuze a stěhování, rozjela se většina těch, kteří ráno dorazili, zpět do svých domovů. My ostatní jsme trávili odpoledne na hvězdárně různými činnostmi, např. Ondřej Trnka ukazoval začínajícím členům astronomických kroužků stavbu a ovládání astronomické techniky.

Ani tento večer nebyla obloha jasná, naštěstí měli Martin Adamovský a Ondřej Trnka připravenou přednášku o astronomickém softwaru. První bylo představení funkcí světoznámého francouzského programu Cartes du Ciel Martinem Adamovským, pak přišel na řadu Ondřej Trnka s programem Stellarium. Poslední program zaujal zřejmě nejvíce, jedná se o velice propracované freewarové počítačové planetárium, na kterém lze názorně vysvětlit/ukázat problémy z nebeské mechaniky. Osobně to doporučuji všem, kteří chtějí např. vidět, jak rychle zapadá Slunce na rovníku nebo se chtějí vžít do toho, jak to vypadá během polární noci/dne či virtuálně pozorovat úplné zatmění Slunce.

Podzimní pozorovací víkend skočil v neděli dopoledne odjezdem/rozvozem účastníků do jejich domovů. Během této akce se na rokycanské hvězdárně objevilo cca 20 lidí, kteří jsou nějakým způsobem spojeni se Západočeskou pobočkou ČAS, Hvězdárnou a planetáriem Plzeň či Hvězdárnou Rokycany.



Diskuze v přednáškovém sále rokycanské hvězdárny v průběhu sobotního dopoledne
Diskuze v přednáškovém sále rokycanské hvězdárny v průběhu sobotního dopoledne
Stěhování bývalého dalekohledu začíná
Stěhování bývalého dalekohledu začíná
Stěhování dalekohledu
To bude ještě zajímavé...


Foto: Josef Jíra



Autor článku: Miloslav Machoň
Aktualizace: 4. 12. 2006

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti