Západočeská pobočka

Zatmění nezatmění

V úterý bylo možné pozorovat i v našich zeměpisných šířkách ne zrovna častý úkaz, na který jsme se všichni velmi těšili. Jak je však možné na základě meteorologické předpovědi předpokládat, velká většina z Vás byla při úterním pozorování částečného zatmění Slunce na Plzeňsku podobně neúspěšná jako já.

Ráno jsem se probudil ještě s nadějí a nadšeně jsem vyhlížel Slunce schované v mlze husté tak, že by se dala krájet. Bohužel se to vůbec nelepšilo. Při pohledu na webové kamery Českého hydrometeorologického ústavu jsem začínal být zoufalý, protože všude za hranicemi Plzeňského kraje se oblačnost protrhávala. O to víc mě to mrzelo, že jsme cestu za zatměním na Šumavu zrušili v pondělní podvečer. Nakonec by bývalo stačilo popojet pár kilometrů směrem na Prahu, hlavně nezůstávat v Plzni, která byla zahalena do nízké oblačnosti ještě několik dalších dnů. Další zoufalství se mě zmocňovalo, když jsem si prohlížel zajímavé snímky na serveru astro.cz a při představě, že na další částečné zatmění si budu muset několik dalších let počkat. Můžeme jen doufat, že počasí se příště umoudří a právě v Plzni bude jasno.

Přesto se jako pobočka máme čím pochlubit, protože naši dva členové Marek Česal a Jakub Toman připravili na Základní škole v Letinech zajímavý interaktivní den v rámci zatmění Slunce. Jejich program se zaměřil nejenom na samotné pozorování, ale i na dovednostní testy, fyzikální a astronomické pokusy, tvorbu plakátů s astronomickou tématikou a řadu dalších aktivit, jak je zdokumentováno na přiložených fotografiích. Více informací naleznete také v dalším zpravodaji ZaČAS.

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 8. 1. 2011

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti