Západočeská pobočka

Věda v ulicích 2010

Ve dnech 17. a 18. září se konal již 5 ročník Dnů vědy a techniky v Plzni. Předpověď počasí na pátek a sobotu byla příznivá a všechny účastníky opět čekaly dva náročné dny.

Stánek pobočky byl postaven na již tradičním místě - u kašny před Západočeským muzeem. Spolu s námi zde měly své expozice Hvězdárna a planetárium Plzeň a Katedra obecné fyziky. Na stánku pobočky byla k vidění výstava o problematice světelného znečištění. Největším lákadlem byla ovšem možnost, postavit si a odpálit vodní raketu z PET lahví. Pro letošní ročník jsme jich spolu s Markem Česalem shromáždili 15 pytlů v domnění, že toto množství bude dostačující. Jak se později ukázalo, mýlili jsme se.

Na pátek byl sraz stanoven na sedmou hodinu ranní, aby se stánek včas připravil na první návštěvníky, kteří dorazili krátce po osmé hodině. Páteční dopolední návštěvníky tvořily převážně děti z plzeňských škol. Výroba raket a jejich odpalování probíhalo nepřetržitě až do poledne, kdy se úderem dvanácté hodiny prostranství u stánku vylidnilo. Nejnáročnější část dne byla za námi. Odpolední část byla již v klidnějším tempu. Jediné nepříjemnosti působil vítr, který v jednom okamžiku nadnesl pobočkový stan. V sobotu navštěvovaly stan pobočky hlavně rodiny s dětmi. Role stavitele raket se ujali hlavně tatínkové a dědečkové, ale byly k vidění i maminky - konstruktérky.

Pro výrobu bylo spotřebováno 15 pytlů PET lahví, v sobotu odpoledne se musely i některé rakety „recyklovat“ a použít znovu. Rekordem byla letos vzdálenost 75 m, dosáhla jí raketa vyrobená kolegy z katedry obecné fyziky. Kromě raket na vodní pohon se odpalovala vodní raketa tlakovaná pomocí kompresoru. Dále se v pravidelných intervalech rozléhaly okolím exploze, způsobené výbuchem dusíkové bomby. Nezapomnělo se ani na lihovou raketu, která díky chladnějšímu počasí odstartovala pouze jednou. Pobočkové rakety doplňoval Martin Wolmut s raketami na tuhá paliva. Oproti loňsku bylo odpalování prováděno dálkově přes startovací terminál. Několik raket se podařilo utopit v řece a jedna uhořela přímo na rampě. Poděkování patří všem zúčastněným a hlavně několika žákům základní školy ze třídy Miroslava Randy, kteří nám dobrovolně pomáhali oba dny při odpalování raket.

Příští rok na Dnech vědy a techniky na viděnou!"

Fotografie nám poskytl Jakub Toman a Josef janovič.

Autor článku: Jakub Toman
Aktualizace: 11. 10. 2010

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti