Západočeská pobočka

Reportář ze slavnostního zahájení Mezinárodního roku astronomie v Paříži

Český organizační výbor IYA 2009 dne 7. 12. 2008 vyhodnotil soutěž o účast dvou českých studentů na slavnostním zahájení Mezinárodního roku astronomie v Paříži. V soutěži byli vybráni Miloslav Machoň a Jakub Toman, studenti Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni a zároveň členové Západočeské pobočky ČAS.

Více o obou "českých vyslancích" si můžete přečíst v  článku kolegy M. Randy, který byl uveřejněn v Univerzitních novinách vydávaných Západočeskou univerzitou v lednu 2009.

Slavnostní celosvětové zahájení Mezinárodního roku astronomie proběhne ve dnech 15. a 16. 1. 2009 v sídle UNESCO v Paříži. Informace a program setkání je zde.

Více informací o Mezinárodním roku astronomie najdete na mezinárodních a českých stránek pro IYA 2009 - www.astronomy2009.org a www.astronomie2009.cz - zde se dá nalézt řada informací o globálních, regionálních a lokálních akcích k IYA 2009. Aktivity Západočeské pobočky najdete v tématickém celku IYA 2009.

Míla s Jakubem se budou dělit o své zážitky z Paříže pomocí online reportáže na této stránce, styl reportáže bude podobný jako při Expedici Novosibirsk. Protože je Míla zaměstnancem HaP Plzeň budete se moci na jejich stránkách setkat s rozsáhlou fotogalerii z Paříže, na kterou by v online reportáži nebylo místo.


..reportáž ze středy 14. ledna 2009

Dnešním dne začíná online reportáž ze slavnostního zahájení Mezinárodního roku astronomie v Paříži. Míla s Jakubem již sedí v autobusu směr Francie a stihli poslat první sms.


SMS - Odesláno 14.1.2009 1:27:59 - Jakub
Po vydatne večeři a čekání v mrazu jsme se úspěšně nalodili a vyrážíme směr Paříž. P.S: autobus je zatím pohodlný


SMS - Odesláno 14.1.2009 8:38:23 - Míla
Ahoj, pred 30 min jsme prekrocili francouzske hranice, noc byla vcelku dobra, jelikoz nas jede v autobuse pro 60 lidi 15, takze kazdy zabirame tak 2 sedacky :-)


SMS - Odesláno 14.1.2009 15:42:39 - Jakub
Jízdu metrem jsme zvládli na jedničku. Ubytování provedeno. Během čekání na pokoj jsme se stihnuli seznámit s kolegy z Nepálu :-)


MMS - Odesláno 14.1.2009 - První snímky - Jakub

První pohled z autobusu.
14.1.2009 16:08:58
Jdeme na ní vylézt.
14.1.2009 16:47:51

Konečně dorazila první delší část textu doplněná fotografiemi, současně s ní přišel krásný mail


Mail - Odesláno 14.1.2009 22:40 - Míla
Ahoj, posilame vam reportqz: Omlouvqm se za strucnost, ale mqji tu jinou klqvesnici nez jsme zvikli, nejqk to nejde moc stihqt psat dve verze, roydelte si to: Milq q Jqkub


Úterý večer: Po krátkém rozloučení (a večeři) s některými pracovníky Hvězdárny a planetária Plzeň a členy Západočeské pobočky ČAS jsme se s Jakubem vydali z koleje přímo na Centrální autobusové nádraží v Plzni. Již samotnou cestu na nádraží lze označit za malé dobrodružství…Když jsme vystoupili z poslední večerní tramvaje, zjistili jsme, že další trolejbus jede až za necelou hodinu, a tak nám nezbývalo nic jiného než vláčet se s batohy a pojízdným (vcelku hlučným) kufrem až ke zmiňovanému „autobusáku“. Po příchodu jsme zjistili, že cesta na nádraží byla tím lepším, co nás dnes potkalo. Když jsme dorazili na místo, budova byla již uzavřená. Naše dlouhé přešlapování v teplotě -9°C ukončil až příjezd autobusu, na který jsme postupně snižovali své nároky, takže nám postačilo, když pojede rychle a hlavně bude jeho vnitřní teplota o minimálně 20°C vyšší než doteď.

Náladu nám zvedla nejen vnitřní teplota autobusu, ale i jeho „nezaplněnost“, protože v dopravním prostředku pro cca 60 lidí nás bylo sotva 15. Tudíž si každý mohl dopřát luxus v podobě spánku na 2 sedadlech. O naší cestě do Paříže se zde nemá cenu dál rozepisovat, jelikož jsme víc jak z 80% prospali. Ke smyslům nás pořádně přivedlo až neustálé zbrzďování a zrychlování autobusu v koloně, což nebylo vlastně nic jiného než předměstí Paříže . Na cílovou zastávku Rue du Faubourg jsme přijeli okolo 12:30.

Pokud se chcete rozhlédnout po Paříži můžete využít novou funkci Google Maps. Vlevo nahoře je ikonka malého panáčka, jeho přetažením na Vámi vybrané místo se dostanete do virtuální prohlídky. Zde je uveden příklad na místo výstupu z autobusu.

Teď asi zklameme všechny škodolibé čtenáře, jelikož jsme cestu pařížským metrem zvládli na jedničku. To znamená, že jsme na poprvé trefili na správné trasy během tří přestupů ani jednou jsme se nevraceli a dokonce jsme včas vystoupili. Na hotel jsme přišli krátce po 13:30. Ubytovat jsme se mohli až okolo třetí hodiny, čekání nám zkrátila první konverzace v anglickém jazyce s našimi nepálskými kolegy.

Po ubytování jsme vyrazili se podívat do centra města, abychom zítra lépe našli budovu UNESCO. Neustále nás přitom „provokovala“ Eiffelova věž. Rozhodli jsme se, že se k ní vydáme. Pod pilíři nebyly pro tentokrát žádné fronty, a tak jsme neváhali a přidali se k malému hloučku lidí čekající na prodej vstupenek. Bohužel se na všech tabulích objevoval nápis oznamující, že třetí poschodí je z důvodu rekonstrukce uzavřeno. Do druhého patra jsme se vydali po 700 schodech, průběžně jsme se přitom kochali pohledem na rozsvěcující se město. Pohled na večerní Paříž byl pro nás opravdovým zážitkem.

První zastávka po přejezdu francouzské hranice.
Autobus byl opravdu poloprázdný.
Čekáme, až se budeme moc ubytovat.
Jedna z mnoha našich fotografií Eiffelovky.
Večerní Seina.
Pohled z Eiffelovy věže na Palais de Chaillot (uvnitř muzeum námořnictví a člověka), v pozadí moderní sídliště De Fance.
Tato fotografie asi nepotřebuje komentář.
Pohled zdola nahoru.
Svítící Eiffelovka.
A takto se sepisuje on-line repotáž.

další den..

Autor článku: Marek Česal
Aktualizace: 17. 1. 2009

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti