Západočeská pobočka

Modrá koňská hlava

Merkur

Březnový snímek z kalendáře ASTROFOTO 2021 Pavla Pecha zobrazuje soubor nádherných mlhovin v souhvězdí Štíra nacházející se nedaleko roviny naší Galaxie. Tato kompozice mlhovin svým tvarem připomíná hlavu koně a díky charakteristické barvě výrazné reflexní mlhoviny IC 4592 získala jméno Modrá koňská hlava. Pozor, nezaměňte ji s mnohem známější mlhovinou Koňská hlava v Orionu, která je navíc plošně mnohem menší.

Na pořízené fotografii nalezneme několik dominantních hvězd, jejichž světlo prochází oblakem prachu a plynu, který má namodralou barvu, což je asi nejlépe patrné u hvězdy tvořící oko koňské hlavy. Zdroj světla z hvězd není však dostatečné silný na to, aby způsobil ionizaci plynu mlhoviny třeba jako u emisní mlhoviny, proto dochází pouze k rozptylu světla a tyto namodralé mlhoviny pak označujeme jako reflexní. Rozptyl světla se uplatňuje i u nás na Zemi a je důvodem, proč vnímáme denní oblohu jako modrou. Samotný rozptyl světla je u reflexních mlhovin způsobený zejména mikroskopickými částicemi uhlíku, železa, niklu a dalších prvků. Železo společně s niklem patří do skupiny feromagnetických prvků, které se díky působení galaktického magnetického pole uspořádají tak, že rozptýlené světlo je i částečně polarizováno. Řada reflexních mlhovin má barvu výrazně modřejší, a než je barva samotné hvězdy, což je způsobené velmi účinným rozptylem na částečkách mezihvězdného prachu, který se zvětšuje s klesající vlnovou délkou ve viditelném spektru.

Dominantním objektem na této fotografii je tedy modrá reflexní mlhovina s katalogovým číslem IC 4592, která je vzdálená od Země 400 světelných let. Mlhovina je doprovázená celou řadou dalších drobných reflexních mlhovin jako např. IC 4601 vpravo nahoře (uši koně). Bohužel krása této rozsáhlé oblasti v souhvězdí Štíra plné prachu, plynu a molekulárních oblaků vynikne pouze na fotografii. A poslední poznámka na závěr. Se svolením autora jsem u této fotografie změnil orientaci oproti kalendáři tak, aby více vynikl její tvar připomínající hlavu koně.


Technické parametry:

Autor:Pavel Pech
Místo:Inca de Oro, Chile
Datum: 29.6.2019
Objekt:Modrá koňská hlava, IC 4592
Dalekohled: Takahashi FSQ-85EDX(Baby-Q), světelnost 5.4, Takahashi 1.01x (TKA37582), ohnisková vzdálenost 456 mm, CCD kamera ZWO ASI094MC Pro, CCD čip SONY IMX094, použité filtry Baader UV/IR cut, pro pointaci použitý miniBorg 50 + ZWO ASI290MM, montáž iOptron iEQ45Pro
Postup: počet a délka expozic, binning (hardwarové sdružování pixelů) 96x5min(8h)
Odkazy: další fotografie autora naleznete na serveru www.astrofotky.cz

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 3. 3. 2021

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti