Západočeská pobočka

Astrovečer

Dovolte mi, abych vás pozval na tradiční setkání členů Západočeské pobočky ČAS a zájemců o astronomii z řad veřejnosti, pro které se vžilo označení „Astrovečer“. V pátek 15. 12. od 17h se uskuteční poslední Astrovečer roku 2023. Poslechneme si dvě zajímavé přednášky a vyslechneme si vaše návrhy na aktivity v roce 2024. Sejdeme se na tradiční adrese hvězdárny v Plzni, U Dráhy 11, 318 00 Plzeň.


Ze Sluneční soustavy k exoplanetám – Ota Kéhar
Foto: www.eso.org
Poutavou cestu naším poznáním začneme ve Sluneční soustavě, přes planetky se přesuneme k fázovému diagramu a zvláštnímu jevu, ledu VII, který má klíčový význam pro pochopení fyzikálních procesů v kosmickém prostoru. Povíme si něco o obyvatelné zóně života a otázkou, jak se formuje kolem hvězd, což nám otevírá možnosti pro hledání potenciálně obyvatelných světů. Zaměříme se i na metody detekce exoplanet a způsoby, jakými astronomové objevují planety u jiných hvězd.

Historie planetária – Jakub Toman
Planetárium, otevřené poprvé v německém Jena v roce 1923, označuje začátek fascinující historie těchto zařízení, která nám umožňují prozkoumávat vesmír bez ohledu na aktuální povětrnostní podmínky. Původní koncept poskytoval realistické simulace pohybu planet a hvězd na obloze, což bylo revoluční pro astronomické vzdělávání. Dnes moderní planetária nabízejí interaktivní projekce, laserové show a vědecké přednášky, které podporují vzdělávání a inspirují nás k neustálému zkoumání tajemství vesmíru.
Foto: archiv Josef Jíra

Začátek:pátek 15. 12. 2023 od 17:00
Přednášející:členové ZpČAS
Místo konání:hvězdárna v Plzni, U Dráhy 11, 318 00 Plzeň
Vstupné:zdarma

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 12. 12. 2023

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti