Západočeská pobočka

Pozvánka na astronomické pozorování v MOTO

Zveme vás na veřejné pozorování vesmíru do Manětínské oblasti tmavé oblohy, které se uskuteční v sobotu 16. září 2023 v Environmentálním centru Krsy (Krsy 69, http://www.aktivitypro.eu/)

Začátek je naplánovaný na 20:00, konec se bude řídit vaším zájmem, ale předpokládáme ho zhruba o půlnoci. Během večera budete mít možnost dozvědět se informace o Manětínské oblasti tmavé oblohy, aktuálním dění na noční obloze a především se na vlastní oči podívat do vesmíru pomocí našich dalekohledů! Ty namíříme na planety Jupiter a Saturn a také objekty vzdáleného vesmíru - galaxie, mlhoviny, hvězdokupy...

Návštěvníkům doporučujeme se vybavit i teplejším oblečením. Noci mohou být chladné, proto s tím prosím počítejte. Vezměte si s sebou pokud možno baterku s červeným světlem (vhodné je zadní světlo na kolo nebo obyčejná baterka překrytá červenou fólií), abyste nerušili ostatní. Používání bílého světla (např. v mobilu) je při sledování hvězd nevhodné!

Parkování přímo u centra je omezené, pokud nebude místo, zaparkujte prosím přímo někde ve vsi.

Akce je samozřejmě zdarma a je vhodná i pro (starší) zvídavé děti. Pozorování se uskuteční pouze za jasného počasí, sledujte proto aktuální informace na našem Facebooku.

Mapa: https://mapy.cz/s/kucadehura

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 17. 9. 2023

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti