Západočeská pobočka

Zatmění Měsíc v západních Čechách

Včera 15. 6. 2011 ve večerních hodinách jsme měli možnost pozorovat úplné zatmění Měsíce. Problémem bylo opět počasí, na většině našeho území bylo zataženo, v Plzni a okolí dokonce okolo 18 hodiny pršelo. Nakonec se počasí umoudřilo, asi chtělo vynahradit nezdar při pozorování lednového zatmění Slunce, a astronomové v okolí Plzně mohli úplné zatmění pozorovat.

Členové Západočeské pobočky pozorovali na několika místech:

Rokycany (Josef Jíra)

Přiložené snímky jsem pořídil nedaleko Rokycan. Bohužel celý průběh zatmění byl poznamenaný frontální oblačností, která přecházela přes naše území. Kvalita fotografií byla silně ovlivněná řídkou oblačností. Prakticky neexistoval snímek, který by byl bez mraků. Součástí fotografii je i jednoduchá gif animace, ze které si můžete udělat obrázek, jak to u nás vypadalo.

Plzeň (Lumír Honzík, Martin Adamovský) - pozorování H + P Plzeň

Pozorování Hvězdárny a planetária Plzeň se uskutečnilo na Sylvánském vrchu. Začátek pozorování byl komplikován nízkou oblačností, která neumožňovala pozorovat východ Měsíce. Měsíc byl tak tmavý, že ho byl zpočátku problém na obloze vůbec najít. Jak se postupně stmívalo a Měsíc více vystoupil nad obzor a tím i z oblačnosti, byl i setmělý Měsíc mnohem kontrastnější než zpočátku. Pravdou je, že podmínky pro pozorování nebyly zdaleka ideální, neboť postupující oblačnost často sledovaný úkaz, ale přesto bylo možné s krátkými přestávkami pozorovat. Velkým překvapením byl i značný zájem veřejnosti

Letiny (Jakub Toman)

Podle informací ostatních astronomů, jsem měl zřejmě nejlepší pozorovací podmínky. Zatmění Měsíce rušilo občasné přecházení oblačnosti. První snímky jsem pořídil až hodinu po východu Měsíce, do té doby myl tmavý Měsíc schován oblačností. Pořídil jsem několik snímků, ze kterých jsem složil průběh zatmění. Ke konci zatmění zakryla Měsíc oblačnost.

Autor článku: Jakub Toman
Aktualizace: 16. 6. 2011

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti