Západočeská pobočka

Andrew Feustel v Plzni

Minulý týden navštívil Plzeň americký astronaut Andrew Feustel, který se účastnil poslední servisní mise k Hubbleovu vesmírnému dalekohledu. A proč se právě Plzeň stala jednou z oficiálních zastávek tohoto amerického astronauta, který do Čech přicestoval spolu se svojí ženou a dvěma syny. Důvodem byla právě astronautova manželka Indira Feustelová, která má české kořeny a část její rodiny pochází právě z Plzně.

Hlavním koordinátorem návštěvy amerického astronauta v Plzni se stala H+P Plzeň, která ve spolupráci s dalšími subjekty Kanceláří primátora, Magistrátem města Plzně a Západočeskou univerzitou v Plzni připravila velmi zajímavý program nejenom pro Andrewa Feustala, ale i pro širokou veřejnost.

Pro veřejnost byla v prostorech auly ZČU v Jungmannově ulici připravena beseda spojená s autogramiádou. Besedy se účastnil astronaut s celou svojí rodinou. Přítomný byl mimo jiné i rektor Západočeské univerzity doc. Ing. Josef Průša, CSc. a ředitel H+P Plzeň Lumír Honzík. Po krátkém přivítání mohli přítomní shlédnout více jak dvacetiminutový film z mise letu raketoplánu Atlantis STS -125, po kterém následovala krátká beseda, kde Andrew Feustel odpovídal na dotazy přítomných. Po skončení tohoto programu proběhla autogramiáda se všemi členy rodiny.

Na následujících fotografiích od Michala Adamovského si můžete prohlédnout, jak beseda v Plzni proběhla.

Plná aula přivítala mohutným potleskem astronauta Andrew Feustela, který poté uvedl film z mise raketoplánu Atlantis.
Andrew Feustel vysvětluje, proč se právě Nerudovy Písně kosmické dostaly do vesmíru.
Andrew Feustel zodpovídá zvídavé dotazy publika.

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 9. 8. 2009

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti