Západočeská pobočka

Expedice za zatměním Slunce Novosibirsk II

Den D
Cesta do Novosibirsku

Reportáž z místa pozorování

Expedice dorazila na místo pozorování do Novosibirsku. O cestě jste si mohli přečíst v první části reportáže. Online zpravodajství bude dále pokračovat tentokrát přímo z dalekého města na Sibiři. Skupina již je ubytována a momentálně pátrá po vhodném pozorovacím stanovišti. Aby jste mohli netrpělivě sledovat počasí jako členové expedice, na stránky pobočky jsme přidali seznam webů s předpovědí počasí pro Novosibirsk.

DEN ŠESTÝ - NOVOSIBIRSK - 29. července 2008

Po městě

Hned po ránu nás trochu překvapil fakt, že přes nastavení dvou budíků jsme zaspali. Řešení bylo nasnadě, jeden z budíků byl umlčen ještě v polospánku a u druhého nastavitel (tedy já) zapomněl, že je nastaven ve středoevropském letním čase, takže místo plánovaných 1,5 hodiny jsme měli 0,47 hodiny. Ani to, nám však nezabránilo v uskutečnění našeho ranního srazu s plánovaným 15-ti minutovým zpožděním.

Pro dnešek jsme měli v plánu dvě věci. Vypůjčení auta a nalezení místa pro pozorování. Nejdříve nás okolnosti donutily k zakoupení mapy, kterých jsme nakonec koupili pro jistotu pět. Díky zuřivé snaze mé a Lumíra se nám nakonec podařilo vyjednat i zapůjčení vozu Renault Logan s jen několika drobnými strukturálními vadami.

Poté, co nás taxikář provezl městem průměrnou 100 kilometrovou rychlostí za hodinu v autě bez pásů domů, jsme po krátkém čase vyrazili za hledáním místa vhodného k pozorování, což se nám ani po několika hodinách a prohlídce ruských kasáren nepodařilo. Na severním okraji města, kde jsme měli pomocí map z googlu vytipovaná stanoviště se bohužel ukázalo, že to, co se na mapách zdálo jako plochy vhodné k pozorováni, byla /jen chatová oblast. Nezbývalo tedy nic jiného než se přesunout s mlhavou nadějí k centru města, zda by náhodou tam nebylo nějaké místo na postavení meteorologické stanice. Bohužel ani tam jsme nenalezli přesně to, co bychom potřebovali.

Na zpáteční cestě jsme raději využili drkotavých trolejbusů, které nás dopravily domů a po krátkém nákupu v místní večerce, jsme opět celý večer zasvětili jídlu a společenské zábavě. Zítra je na programu hledání primárního pozorovacího stanoviště dále od Novosibirska blízko centrální linie.

PS: v bytech jsme po třech (Lumír, Matěj, Jirka a další skupinka Tonda, Ondra, Martin)

Preci tu hlady neumrem, ne?
Wed Jul 30 05:20:42 CEST 2008
Kuda molodec?
Wed Jul 30 05:18:30 CEST 2008

DEN SEDMÝ - STÁLE NOVOSIBIRSK - 30. července 2008

Dnes odletěla letecká část expedice. Bohužel předpověd počasí pro Novosibirsk, ukazuje, že větší šanci na pozorování máme v České republice. Aby jste se mohli alespoň podívat na Novosibirsk přikládám pár odkazů na webové kamery.


Communications Center "SibProjectElectro" - obloha
Communications Center "SibProjectElectro"
Pohled od Zebry
Pulka letecke expedice pred odletem.
Wed Jul 30 13:14:32 CEST 2008

Organizační záležitosi

Dnešní den se již od začátku lišil od těch předchozích. Jednak tím, že v plánu byl nejdůležitější úkol celé výpravy a jednak tím, že hned po ránu nás čekaly dvě příjemné věci - přivezli nám včera vypůjčené auto a k naší výpravě se přidal dlouho očekávaný Jiří Minář.

Při našem každoranním bojovém rozdělení jsme se dohodli, že za hledáním primárního pozorovacího stanoviště vyšleme motorizovaný tým ve složení Honzík, Minář, Trnka, Kučera a podpůrná skupina ve šložení Komora a Adamovský mezitím zůstane v základním táboře a provede průzkum terénu a přes internet i hledání informací o počasí.

Z internetového zpravodajství jsme zjistili, že se pro nás počasí nevyvíjí nijak příznivě a že hrozí i zataženo s deštěm (což je při zatmění Slunce věc vcelku nemilá), ale na druhou stranu se našim průzkumníkům povedlo nalézt hned tři vhodná místa k pozorování, takže bude alespoň kde pozorovat.

Den jsme zakončili setkáním s našimi místními koordinátory, kteří se nám snaží vyřídit potřebné dokumenty (hlavně imigrační karty, které nám na hranicích jaksi zapomněli dát) a také naši registraci. Říkají, že zítra by to mělo být hotové, takže by snad žádné problémy být nemusely.

Ač jsme si mysleli, že se během večera nic zvláštního nestane, opak byl pravdou. Nad Novosibirsk se přihnala pravá sibiřská bouře a blýskalo se opravdu hodně, a tak jsme dlouho do noci stáli a uchváceně pozorovali onu světelnou show, která se odehrávala na noční obloze."

DEN OSMÝ - D - 1 - 31. července 2008

Bohužel už se začíná projevovat cenzura (teda spíš pomalá recenze článků) a tak zatím není žádná informace z Novosibirska. Na stránkách astro.cz se objevila speciální předpověď počasí na pátek.

Již 1 hodinu provádíme referenční meteorologické měření. Teď je tu polojasno.
Thu Jul 31 07:43:50 CEST 2008

Jak jsem již avizoval, tak se na snímcích z webové kamery objevila skupina letecké expedice. Jako důkaz, že jsou již také na místě přikládám snímky sejmuté z webkamery. Takže můžeme prohlásit, že obě části expedice letecká i vlaková v pořádku dorazily na místo pozorování.

Thu Jul 31 14:16:48 NSK 2008
Thu Jul 31 14:17:40 NSK 2008

A jedna fotka z místa snímaného webkamerou.

Budova opery a pred ni Lenin a dalsi stastlivci budujici komunismus.
Thu Jul 31 09:27:11 CEST 2008

V Rusku se momentálně rozběhlo fotografování přes webovou kameru. A i když je Novosibirsk velké město, vyplatí se sledovat místní web kamery, možná uvídíte nějakého známého. Na následujících snímcích se podařilo zachytit část vlakové expedice (Martina a Tondu), záznam byl samozřejmě předem domluven.

První nahodilý záznam.
Thu Jul 31 16:27:17 NSK 2008

Nahraná, nahodilá fotka.
Thu Jul 31 16:53:05 NSK 2008
Detail expedičníků
Thu Jul 31 16:55:58 NSK 2008
Pokus o vzkaz:.
"Cau vsem pozorujicim s lepsim pocasim. Styska se nam :-)"
Thu Jul 31 16:56:07 NSK 2008

Předvečer zatmění

Při ranním rozdělení úkolů jsme zvolili opět taktiku dvou skupin. Já s Martinem jsme byli pověřeni sledováním předpovědi počasí, nákupy, průzkumem města a večer posléze i převzetím dokumentů, které nám měla předat Žaňa, naše místní koordinátorka.

Za to naše motorizovaná skupina měla za úkol provést kontrolní meteorologické měření, tedy jeden z hlavních úkolů celé naší mise do Novosibirsku. Na místo dorazili včas a ve 4:35 UT začali měřit. Vše probíhalo podle plánu a když se chystali měření ukončit, objevily se neuvěřitelné červánky, takže se skupiny rozhodla prodloužit měření. V tu ránu se probudila místní populace komárů a málem je snědla zaživa. Jakýmsi zázrakem přežili a vrátili se. Po příjezdu na ně již čekal M. Rottenborn, K. Halíř a jistý nadšenec z Ostravy, který cestu sem absolvoval ve svém autě značky Škoda Favorit. Spolu jsme chvíli povídali, a poté nás ponechali našemu osudu (s nadsázkou).

Večer jsme se pak dozvěděli, že imigrační úředníci měli dnes volno, a tak nám Žaňa naše dokumenty může předat až pozítří (neb zítra je zatmění a není možnost setkání).


Den D
Cesta do Novosibirsku

Autor článku: Marek Česal
Aktualizace: 8. 8. 2008

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti