Západočeská pobočka

Úspěšné pozorování Perseid v MOTO 13. 6. 2016

V sobotu 13. 8. 2016 se uskutečnilo další astronomické pozorování v Manětínské oblasti tmavé oblohy pro širokou veřejnost. Termín našeho setkání nebyl zvolen náhodně, ale vycházel z předpovězeného maxima meteorického roje Perseid na pátek 12. 8. Bohužel páteční termín nám zcela propršel, a proto se akce uskutečnila v náhradním termínu 13. 8. 2016.

Podobně jako v minulém roce se pozorování odehrálo na ploše manětínského letiště, kde se krátce po západu Slunce sešla sedmdesátka návštěvníků, pro které si členové Západočeské pobočky ČAS a pracovníci Hvězdárny v Rokycanech a Plzni připravili zajímavý program. K vidění byly například měsíční krátery, planeta Saturn se svým prstencem nebo rudý Mars. Těsně po západu Slunce byl pozorovatelný i Jupiter. Bohužel jeho nízká výška nad obzorem již znemožňovala pozorovaní dalších detailů v atmosféře nebo jeho měsíců. Kromě těles sluneční soustavy se naše dalekohledy soustředily i na pozorování těch nejjasnějších deep - sky objektů jako je např. Galaxie v Andromedě nebo kulové hvězdokupy M13 v souhvězdí Herkula. K netradičnímu pozorování patřil i přelet mezinárodní stanice ISS, který zaujal řadu návštěvníků.

Závěr našeho pozorování byl již v režii Perseid, kdy si řada účastníků vychutnávala pohled na noční oblohu z pohodlí svého spacáku a mohla tak nerušeně pozorovat řadu jasných meteorů. I přes nepříliš vydařené pozorovací podmínky způsobené vysokou oblačností a značným jasem dorůstajícího Měsíce, šlo o úspěšnou akci, kterou opouštěli poslední návštěvníci dlouho po půlnoci.

Přiložené fotografie nám zaslal Josef Jíra, Václav Sidorjak, Michal Hron, Radka Žáková. Děkujeme.

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 17. 8. 2016

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti