Západočeská pobočka

Hvězdné safari

Západočeská pobočka České astronomické společnosti ve spolupráci se Zoologickou a botanickou zahradou města Plzně si vás dovoluje pozvat na přednášku "Hvězdné safari" Ondřeje Trnky, člena České astronomické společnosti a odborného pracovníka hvězdárny v Plzni a rokycanech. Přednáška se uskuteční ve čtvrtek 3. 3. 2016 na statku Lüftnerka od 18h.

Zaslechneme-li slovo safari, obvykle si představíme daleké cesty, dobrodružství, exotiku a hlavně pozorování zvěře v přirozeném prostředí. Při hvězdném safari se však vydáme do končin velmi vzdálených - navštívíme zvířata na obloze. O tom, že tam jsou, jistě nikdo nepochybuje. Vždyť zvěrokruh, významná část oblohy, dostal své jméno právě podle zvířecích souhvězdí a znamení. Snad každý na obloze pozná Velký vůz, výraznou část souhvězdí Velké medvědice, a leckdo se se dokáže orientovat podle Polárky, nejjasnější hvězdy souhvězdí Malého medvěda.

Mnoho zvířat na obloze můžete spatřit prostýma očima, na řadu z nich je však nutný i velký dalekohled. Některá zvířata na nás shlíží z oblohy již tisíciletí a jiná zatím jen krátce. A nejsou jen v souhvězdích. Možná Vás překvapí, kde všude je lze nalézt.


Datum:čtvrtek 3. 3. 2016
Místo:Zoo Plzeň, statek Lüftnerka – Hvězdné safari
Začátek: od 18 hod.
Přednáší:Bc. Ondřej Trnka člen Západočeské pobočky České astronomické společnosti, dborný pracovník hvězdárny v Plzni a Rokycanech
Vstupenky:pouze v tento den 3.3. 2016 v čase mezi 17:30 – 18:00 prodává pokladna Vinice vstupenky na tuto přednášku v jednotné ceně 50 Kč.

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 28. 2. 2016

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti