Západočeská pobočka

Absolutní vítěz „Sviťme si na cestu … ne na hvězdy 2014“

Čtvrtý ročník mezinárodní Česko - Slovenské fotografické soutěže se zaměřením na problematiku světelného znečištění vyhlásila Česká astronomická společnost a Slovenská ústredná hvezdáreň ve spolupráci s dalšími astronomickými subjekty. Národní organizátory soutěže přivedl ke spolupráci společný zájem o zachování tmavé noční oblohy a kvalitního nočního životního prostředí.

Do čtvrtého ročníku této nevšední fotografické soutěže přišlo celkem stočtyřicetdevět fotografií od necelých padesáti autorů. Česko – Slovenská porota vyhlásila vítěze jednotlivých kategorií již v roce 2014 - http://www.astro.zcu.cz/cs/clanky/svetlo/15/.

Zároveň byla vyhlášena „Cena diváků“, tedy soutěžní kategorie, ve které může veřejnost zvolit ten nejzajímavější a nejzdařilejší snímek soutěže prostřednictvím elektronického hlasování na webových stránkách astro.cz - http://www-old.astro.cz/akce/souteze/svetelne_znecisteni/2014/formular/. Porota se rozhodla ocenit nejlepší fotografii z České i Slovenské republiky určenou tímto hlasováním. Absolutními vítězi se tedy staly fotografie od Marka Začala z Prahy (z České republiky) a pana Petera Majkuta ze Smižan (ze Slovenské republiky).

Absolutním vítězům gratulujeme. Získávají triedry od firmy Supra Praha s. r. o. a TROMF.

Současně s vyhodnocením kategorie „Cena diváků“ byli vylosováni dva účastníci internetového hlasování, kteří obdrží roční předplatné časopisu Astropis a Kozmos. Tím vylosovaným se stala paní Marta Chludilová a Soňa Buchelová.

ČR
Architektura a světlo, Marek Začal z Prahy

Popis autora: Fotografie znázorňuje nevhodné osvětlení kostela na Smržovce v Jizerkách, a možná ten obrázek ani není na první pohled ničím překvapivým, protože s  takovým "osvětlením" se setkáváme běžně téměř už kdekoliv. Možná to zarazí, možná ne. A co teprve chudáci živočichové, kteří žijí v té trávě.
Popis poroty: Autorovi fotografie se podařilo zachytit a dokonale popsat současný stav osvětlení v architektuře. Bohužel většina světla tak míří „pánubohu do oken“.
Parametry fotografie: Olympus E-PL3, objektiv Olympus Digital 14-42mm, f/4, ISO 200, délka expozice 10s., neupravováno
Datum a čas:27. 10. 2014, 22:48
Místo: Smržovka, Jizerské hory
SR
Dwhellt, Peter Majkut ze Smižan

Popis poroty: Pri pohľade na túto zaujímavú fotografiu prežiarených Košíc a USS mnohých iste zamrazí. Je toto skutočne krása? Snímka so silným ekologickým, možno až apokalyptickým posolstvom.
Místo: Košice

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 14. 4. 2015

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti