Západočeská pobočka

Den živých vod

Logo

V den státního svátku 28. října 2014, se Západočeská pobočka České astronomické společnosti společně s Hvězdárnou a planetáriem Plzeň účastnila Dne živých vod, který navštívilo přes 250 lidí. Pokračuje tak spolupráce mezi organizacemi a obcemi nedávno vyhlášené Manětínské oblasti tmavé oblohy.

Den živých vod je akce pořádaná pravidelně již sedm let místní akční skupinou Náš region o.s. za podpory Plzeňského kraje, obcí Krsy, Úněšov a dalších institucí. Akce nabízí komentované prohlídky zajímavých míst regionu Místní akční skupiny, která jsou charakteristická nějakým zajímavým vodním útvarem, jako jsou prameny, studny nebo studánky.

Ročník 2014 začal v oblasti zaniklé osady Umíř, kde začala komentovaná prohlídka revitalizované lokality a naučné stezky. Plzeňská hvězdárna a Západočeská pobočka ČAS obohatily program nabídkou pohlédnout na Slunce některým z astronomických dalekohledů, které zde byly k dispozici.

V závěru celodenního programu čekalo na účastníky pohoštění v kulturním domě obce Číhaná, kde byla krátce představena Manětínská oblast tmavé oblohy a kde mohli zájemci zhlédnout i astronomickou výstavu „Česká republika členem ESO“.


Autor článku: Michal Hron
Aktualizace: 7. 11. 2014

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti