Západočeská pobočka

Astronomie v televizi v roce 2007

Česká televize provedla od začátku roku 2007 změny ve vysílání pořadů, ve kterých se objevují reportáže z astronomie a příbuzných oborů. V článku se můžete s těmito změnami seznámit.

Největší změnou je zrušení známého pořadu Popularis. V současné době už je pouze možno na adrese pořadu přehrát všechny reportáže z archivu. V sekci astronomie jich je 31 a další jsou také schovány mezi 34 reportážemi v sekci fyzika. Tolik nekrolog za pořad Popularis.

Ale není nutno zoufat. Česká televize Popularis nahradila pořadem PORT. Jeho premiéru je možno sledovat na programu ČT2 vždy ve středu v 17:30 hod a reprízu ve čtvrtek v 05:20 hod. Zatím to vypadá, že astronomie bude zastoupena poměrně hojně. Pořad obsahuje i další zajímavé rubriky. Více si můžete prohlédnout na stránkách pořadu.

I v roce 2007 bude občas astronomie a její příbuzné obory k vidění také v pořadech Planeta věda a Prizma.

Pořad Planeta věda je v premiéře vysílán na programu ČT 24 v neděli v 18:33 hod. Na tomto programu se pořad objevuje ještě ve 3 reprízách v různých dnech a v různou denní (a hlavně noční) dobu. Ti kteří nemají doma satelit, kabelovku, nebo příjem digitálního vysílání nemusí být smutní. Reprízy pořadu jsou k vidění na ČT2 vždy v úterý v 16:00 hod a ve středu v 03:55 hod. Více o pořadu Planeta věda zde.

Podobné vysílací schéma má i pořad Prizma. Premiéra na ČT24 v sobotu v 18:33 hod a 8 repríz během týdne. Na ČT 2 se pořad objevuje ve středu v 16:50 a ve čtvrtek v 05:00 hod.

Pokud nechcete složitě proklikávat internetové stránky jednotlivých pořadů, je tu ještě jedna možnost. Pokud na hlavní stránce České televize zadáte do okénka pro vyhledání pořadu text "brána poznání", zobrazí se vám aktuální vysílací schema všech pořadů zařazených do cyklu Brána poznání, který všechny výše uvedené pořady zahrnuje.

Vysílací časy, uvedené v tomto článku i na stránkách ČT, je nutno brát pouze jako orientační. Vliv na jejich posun, hlavně na programu ČT2, má zařazování aktuálních pořadů – především sportovních a někdy se stává, že pořad v daném týdnu není vysílán vůbec.

Na zajímavé reportáže bude i letos upozorňováno prostřednictvím konference Západočeské pobočky na serveru Pandora. Zde se můžete do konference přihlásit a dostávat tak aktuální informace nejen o astronomii v televizi.

Autor článku: Michal Rottenborn
Aktualizace: 2. 2. 2007

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti