Západočeská pobočka

Manětínská oblast tmavé oblohy 2013

Západočeská pobočka České astronomické společnosti ve spolupráci s městem Manětín a Hvězdárnou a planetáriem Plzeň si Vás dovolují pozvat na akci Manětínská oblast tmavé oblohy 2013. Smyslem této akce je představit astronomické aktivity našich organizací a upozornit na stále se zhoršující podmínky stavu noční oblohy.


Pro laickou veřejnost je město Manětín známé spíš jako perla českého baroka, ale pro astronomickou komunitu je tato oblast vyhlášená svoji zachovalou noční oblohou. Proto aktivity našich organizací směřují k větší propagaci této oblasti, jak mezi laickou tak i astronomickou komunitou. Neváhejte a zajeďte se podívat 19. července do Manětína, kde od 14:00 do 23:00 bude probíhat astronomický program složený z celé řady aktivit od pozorování Slunce, přes fyzikální a astronomické pokusy, vědomostní soutěž o ceny, odborné přednášky až po noční astronomická pozorování (za jasného počasí).


Adresa konání akce:
Manětín náměstí a Kulturním dům – kinosál.
Čas akce od 14:00 do 23:00.

Aktivity na náměstí:
Pozorování Slunce astronomickými dalekohledy, pokusy z fyziky, chemie, astronomická kuchařka, vědomostní soutěž – pořádaná v průběhu celého dne, komentovaná procházka sluneční soustavou.
Čas akce od 14:00 do 18:00.

Akce v Kulturním domě – kinosál:
18:00 - Jak daleko vidíme do vesmíru
Lumír Honzík – ředitel Hvězdárny a planetária Plzeň
19:30 - Projekt Apollo – cesta na Měsíc či podvod století?
Bc. Ondřej Trnka – odborný pracovník Hvězdárny a planetária Plzeň

V průběhu přednášek bude v předsálí kinosálu umístěna výstava věnovaná problematice světelného znečištění. Čas akce od 18:00 do 21:00.

Soutěž o ceny:
Pro malé i velké účastníky máme připravenou vědomostní soutěž o astronomickou literaturu a řadu dalších drobných věcných cen. Výsledky soutěže budou vyhlášené v průběhu přednášek v místním kinosále.

Pozorování:
V případě jasného počasí bude po ukončení přednášek od 21:00 do 23:00 probíhat astronomické pozorování noční oblohy, pozorování Měsíce, planet a dalších objektů astronomickými dalekohledy.

Pořadatelé a partneři:
Hvězdárna a planetárium Plzeň KMT FPE ZČU Manětín
Západočeská pobočka ČAS

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 3. 7. 2013

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti