Západočeská pobočka

Absolutní vítěz „Sviťme si na cestu … ne na hvězdy 2012“

Druhý ročník mezinárodní Česko - Slovenské fotografické soutěže se zaměřením na problematiku světelného znečištění vyhlásila Česká astronomická společnost a Slovenská ústredná hvezdáreň ve spolupráci s dalšími astronomickými subjekty. Národní organizátory soutěže přivedl ke spolupráci společný zájem o zachování tmavé noční oblohy a kvalitního nočního životního prostředí.

Do druhého ročníku této nevšední fotografické soutěže přišlo celkem 747 fotografií od 47 autorů. Česko – Slovenská porota vyhlásila vítěze jednotlivých kategorií již v roce 2012 - http://www.astro.zcu.cz/cs/clanky/svetlo/11/.

Zároveň byla vyhlášena „Cena diváků“, tedy soutěžní kategorie, ve které může veřejnost zvolit ten nejzajímavější a nejzdařilejší snímek soutěže prostřednictvím elektronického hlasování na webových stránkách astro.cz - http://www.astro.cz/akce/souteze/svetelne_znecisteni/2012/formular/. Porota se rozhodla ocenit nejlepší fotografii z České i Slovenské republiky určenou tímto hlasováním. Absolutními vítězi se tedy staly fotografie pana Lubomíra Sklenára z Vrchlabí (z České republiky) a pana Marka Javora z Bratislavy (ze Slovenské republiky).

Absolutním vítězům gratulujeme. Získávají triedry od firmy Supra Praha s. r. o. a TROMF.

Současně s vyhodnocením kategorie „Cena diváků“ byli vylosováni dva účastníci internetového hlasování, kteří obdrží roční předplatné časopisu Astropis a Kozmos. Tím vylosovaným se stal pan Kryštof Kolář a Daniel Dupkala.

ČR
Světelné moře, Lubomír Sklenár z Vrchlabí

Popis autora: „Světelné moře“ mezi Špindlerovkou a Petrovou boudou směrem do Polska.
Popis poroty: Krásný obrázek, že? Porotě se také líbí. Všimli jste si těch hvězd na obloze? Většinu z nich ale obyvatelé z měst, co dole září, nevidí. Porotě jich je líto. A přitom by stačilo málo - začít svítit s rozumem. Svítit si na cestu, ne na hvězdy.
Parametry fotografie: Canon EOS 7D, objektiv Tokina 11-16 na ohnisko 11, f/5.6, ISO 100, čas 193 sekund
Datum a čas:12. 2. 2012, 6:18
Místo: Krkonoše - mezi Špindlerovkou a Petrovou boudou směrem do Polska.
SR
Bratislavský hrad, Marek Javor z Bratislavy

Popis autora: Bratislavou sa prehnala hustá nízka hmla. Na Bratislavskom hrade zvýraznila svetelné znečistenie a na moste správne svietenie.
Popis poroty:Nám, lidem, se osvětlené památky líbí. Ale zamysleme se kriticky nad tím, zda by nešlo osvětlit skutečně jenom a právě tu památku. Vždyť to, co na fotografii vidíme jako přesah světla, jsme zbytečně zaplatili a za ty naše peníze jsme ještě poškodili podmínky pro noční přírodu a podmínky pro dobrý spánek nás, lidí. Není to nějak špatně?
Parametry fotografie:Nikon D90, expozice 13 sekund při ISO 200, f/9
Datum a čas:9. 11. 2011, 20:20
Místo: Bratislava

Na základě velmi dobré spolupráce a ohlasu veřejnosti se porota rozhodla uspořádat další, tedy již třetí ročník této nevšední mezinárodní fotografické soutěže „Sviťme si na cestu … ne na hvězdy 2013“. Bližší informace včetně přesných pravidel soutěže naleznete na webových stránkách soutěže http://www.astro.zcu.cz/cs/clanky/svetlo/12/.

.

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 10. 2. 2013

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti