Západočeská pobočka

Přechod Venuše přes sluneční disk

Jak je vidět z přiložených fotografií, tak někteří z nás byli celkem úspěšní. Ale většina našich členů asi zaspala, protože bližší informace o úspěšném pozorování máme pouze z Plzně, kde několik našich členů pozorovalo tento nevšední přírodní úkaz společně s pracovníky Hvězdárny a planetária Plzeň na Sylvánu.

Fotografie a videosekvence zde uveřejněné pořídil Josef Jíra a Marek Česal na severním okraji města Rokycan, kousek za hvězdárnou, kde je krásně otevřený východní obzor.

Čím byl tento úkaz nevšední? Nejenom tím, že byl posledním přechodem Venuše přes sluneční disk pro několik generací, ale také svoji dramatičností, zda ho budeme moci vůbec spatřit. Samotný úkaz jsme totiž mohli pozorovat pouze v jeho závěrečné fázi, a to ještě velmi nízko nad východním obzorem. To se projevilo zejména na kvalitě pořízených fotografií, protože sluneční kotouč byl maximálně několik stupňů nad obzorem a seeing byl tedy nekompromisní. Vliv počasí a s ním spojené povětrnostní vlivy nám také po celou noc brnkaly na nervy. Předpověď počasí pro nás kolem Plzně nebyla vůbec pozitivní. Ještě večer před očekávaným dnem to spíše vypadalo, že bude pěkně pršet. Ale jak se to naštěstí u předpovědi počasí stává, nebyla naplněna a my jsme mohli v klidu pozorovat a fotografovat. Aby to ale nevyznělo příliš pozitivně, tak několik málo dramatických okamžiků ještě přišlo, když se před T3 přisunula vysoká oblačnost, která nám znemožnila pozorovat asi tu nejzajímavější část úkazu, a tou je samotný výstup planety ze slunečního kotouče. Nakonec se nám však podařilo napozorovat prakticky celý úkaz a důkazem nám jsou přiložené fotografie.

Pokud snad někdo z Vás pořídil fotografie tohoto úkazu nebo se chcete jen tak pochlubit nevšedním zážitkem, tak neváhejte a pošlete nám Vaše postřehy, popř. nám je napište na naše facebookové stránky.

Daniel Neumann, Plzeň - Košutka

Facebookovský fanoušek Daniel Neumann nám poslal několik zajímavých fotografií východu Slunce s Venuší. Snímky jsou pořízeny fotoaparátem Canon 1000D a objektivem Sigma 120-400 mm včetně telekonvertoru 1,4x (celkem tedy 560 mm ohnisko). Jako filtr byly použity dva polarizační filtry, otočené proti sobě.

Michal Straka, Rokycany

Michal Straka nám poslal několik fotografií, které vyfotografoval z Rokycan na severním okraji města kousek nad hvězdárnou. Za povšimnutí stojí snímek Slunce s pruhy, který nám může připomínat atmoosférické pásy královské planety Jupiter a Venuše pak připomíná přechod jednoho z Galileovských měsíců.

Libor Šmíd, Plzeň Koterov

Krásné fotografie nám poslal i Libor Šmíd z Plzně, které fotografoval v Koterově na kopečku Háje. Fotografie pořídil pomocí dalekohledu Newton (140/690mm) a fotoaparátu Canon EOS 40D. Prostřední snímek je fotografovaný bez použití filtru ostatní s filtrem Baader folií.

Josef Jíra a Marek Česal z Rokycan

Na fotografiích je zachycený východní obzor nad dálnicí D5, který byl skoro bez mráčku.
Výběr několika mála fotografií, které dokumentují východ Slunce nad obzorem.
Pokus o složení několika fotografií, které jsou součástí videosekvence.
Přiložená animace nedosahuje takových kvalit jako animace s letadly, ale záměrně ji zde chci prezentovat, abych její pomocí demonstroval neklid atmosféry tzv. seeing. Za povšimnutí stojí poslední chvilky animace, kdy Venuše prochází tmavším pásem oblačnosti, tedy prostředím s jinou hustotou, které způsobí změnu indexu lomu světelných paprsků. Obraz Venuše se pak deformuje.
Eva s Markem přijela jen několik málo minut po samotném východu a tak si mohli vychutnat tento netradiční zážitek.
Výběr několika mála fotografií, které dokumentují východ Slunce nad obzorem.
Slunce, Venuše, letadla.
Vidět Venuši na slunečním kotouči je zážitek, vidět to ještě s letadlem je štěstí, ale vidět dvě letadla hned za sebou, to už je neuvěřitelné štěstí :-).

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 12. 6. 2012

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti