Západočeská pobočka

Chcete si vypůjčit zajímavou výstavu pro vaši organizaci, školu, muzeum či firmu?

Již skončil Mezinárodní rok astronomie 2009 a Západočeská pobočka České astronomické společnosti se Vám rozhodla touto cestou i v roce 2010 nabídnout možnost zapůjčení několika výstav, které si v rámci Mezinárodního roku astronomie 2009 připravila a nabízela k bezplatnému zapůjčení. Naposledy naší nabídky využila Hvězdárna v Českém Těšíně a Gymnázium v Žatci viz přiložené fotografie.

První z nabízených výstav je výstava o problematice světelného znečištění. Na 11 výstavních panelech naleznete základní informace o principu světelného znečištění, jeho aspektech a dopadech na život lidí, o nevhodném a naopak šetrném osvětlování. Náhledy na jednotlivé panely naleznete na stránkách Západočeské pobočky ČAS http://www.astro.zcu.cz/cs/clanky/iya2009/4/. Výstavní panely mají rozměry 70 x 100 cm (na výšku) a jsou vytištěny na folii z PVC. Pro dopravu jsou uloženy v přepravní schránce o rozměru 20 x 20 x 100 cm a celkové hmotnosti cca 10kg. K uchycení panelu na zeď slouží plastová očka, která jsou osazena v plastové liště.

Výstava umístěná na Základní škole v Přešticích.

Další nabízenou výstavou je kolekce astronomických snímků, pořízených členy západočeské pobočky. Jedná se o 60 originálních fotografií formátu A4 a 10 snímků formátu A3. Většina snímků byla otištěna v publikaci České astronomické společnosti „Objektivem do vesmíru i kolem nás“. Cílem výstavy je přiblížit laické veřejnosti možnosti astronomické fotografie. Výběr fotografií byl záměrně zvolen tak, aby obsahoval jak snímky pořízené kvalitní CCD technikou, tak i snímky pořízené pomocí základního objektivu a klasického fotografického materiálu. Fotografie jsou vytištěné na kvalitní fotografický papír a uloženy v clip rámu s paspartou. Celkový rozměr rámečku pro fotografie velikosti A4 je 29 x 39 cm, pro fotografie A3 pak 40 x 60 cm. Pro přepravu jsou fotografie uloženy ve třech schránkách. Dvě schránky mají rozměr cca 50 x 35 x 50 cm o váze 12kg. Schránka pro fotografie formátu A3 má rozměr 50 x 50 x 70 cm a její celková váha činí 15kg.

Vernisáž výstavy „Klenoty noční oblohy“ na Hvězdárně v Rokycanech v rámci Astronomického semináře učitelů fyziky.
Prezentace výstavy v Českém Těšíně.
Prezentace výstavy na Gymnáziu v Žatci.

Délka zapůjčení jednotlivých výstav není pevně stanovena, harmonogram lze dohodnout na kontaktní e-mailové adrese zpcas@hvr.cz. Výstavy jsou poskytovány zdarma, vypůjčitel hradí náklady na dopravu a zodpovídá za případné škody na výstavě způsobené. Dopravu je možné řešit osobním odvozem na náklady vypůjčitele.

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 11. 9. 2010

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti