Západočeská pobočka

(Ne)byla Betlémská hvězda?

Nejen odpověď na tuto otázku můžete najít o zlaté adventní neděli ve vytápěném stanu před nákupním centrem Olympia v Plzni - Černicích. Přesně na tomto místě se západočeští hvězdáři rozloučí s právě končícím Mezinárodním rokem astronomie.

Rok 2009 byl valným shromážděním OSN vyhlášen Mezinárodním rokem astronomie především proto, že letos uplynulo 400 let od doby, kdy první člověk, italský astronom Galileo Galilei, použil dalekohled pro pozorování oblohy.

Pro Českou republiku je to vícenásobné výročí, neboť v roce 1609 byla v Praze vydána jedna z tehdy nejvýznamnějších astronomických knih - dílo zakladatele nebeské mechaniky Johanna Keplera s názvem Astronomia Nova.

A přesně 50 let uplynulo o pádu proslulého Příbramského meteoritu – prvního meteoritu „s rodokmenem“. Unikátní je celá záležitost v tom, že byl poprvé v historii lidstva nalezen na zemském povrchu meteorit, jehož pád byl předtím pozorován (fotografován) a mohla tak být určena jeho dráha ve Sluneční soustavě. Bohužel nás před několika dny ve věku 80 let navždy opustil Zdeněk Ceplecha, který se díky práci věnované výzkumu Příbramského meteoritu stal celosvětově uznávaným odborníkem.

A co bude ve stanu (nejen) k vidění?

  • Velkoplošná projekce na téma avizované v nadpisu
  • Výstava věnovaná problému světelného znečištění včetně třírozměrného modelu špatného a dobrého osvětlení
  • Výstava věnovaná 400. výročí vynálezu dalekohledu a probíhajícímu Mezinárodnímu roku astronomie
  • Pro děti jednoduchá soutěž a sladká odměna
  • Pro dospělé ochutnávka pravého „hvězdářského“ punče

K návštěvě vás srdečně zvou Západočeská pobočka České astronomické společnosti, Hvězdárna a planetárium Plzeň a Hvězdárna v Rokycanech.

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 26. 12. 2009

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti